Читај ми!

Реликвије из Црне Горе стижу у Ниш

После 72 године у Србију стижу две светиње - део крста на коме је разапет Христ и десна рука Јована Крститеља, које од 1941. године чува Црногорска митрополија. Светиње ће бити изложене у Нишу, где се у недељу одржава Централна манифестација обележавања јубилеја Миланског едикта.

Наредна три дана, две светиње - део крста на коме је разапет Христ и десна рука Јована Крститеља, које после 72 године стижу у Србију - биће изложене верницима у Нишу.

Десна рука Јована Крститеља којој се приписује исцелитељска моћ, вековима је прелазила дуг пут од Јерусалима, до Цариграда одакле су је крстачи однели на Родос. У 16. веку била је на Малти, па после Наполеоновог освајања малтешки витезови су је у јесен 1799. године предали руском цару Павлу Првом Романову.

У Русији је светиња била до Октобарске револуције када је Марија Фјодоровна, мајка Николаја другог Романова, иначе данска принцеза, однела у Копенхаген. Руски митрополит пред Други светски рат, је у захвалност према Србима који су примили руске избеглице, донео реликвију у Београд и поклонио нашем краљу Александру првом Карађорђевићу.

Из Белог двора рука је однета у Острог 1941. године, а потом пребачена у државни трезор, где је провела четири деценије, све до 1993. године када је пренета на Цетиње и откривена верницима. Александар Пајић из Бачке Паланке, ђак Цетињске богословије у то време, присећа се тренутка када је први пут видео светињу.

Централна манифестација обележавања 17 векова Миланског едикта, са свечаном архијерејском литургијом, биће одржана у Нишу, у недељу у 9 сати.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи