Читај ми!

Контрола исправности воде у Врању

Завод за јавно здравље Врање  почео је са контролом здравствене безбедности воде за пиће на локацији Пљачковица и Град Врање са околином. Резултати се очекују крајем новембра.

После петогодишње паузе, врањски "Завод за јавно здравље" поново је почео да испитује воду са Пљачковице. То брдо је током бомбардовања 1999. године, уз још четири локације у Пчињском округу, гађано муницијом са осиромашеним уранијумом. Иако су пре пет година анализе показале да у води није било трагова те радиоактивне супстанце, редовна контрола је неопходна, да би се отклонили страх и сумња мештана.

У шталама пољопривредника на падинама Пљачковице нема крава, јер купци на пијацама нису желели да купују сир и млеко са тог подручја. А и храна за стоку је била на терену посутом пројектилима.

"Истина је да се плашимо да има радијације, то сено тамо горе не користимо, зато смо и стоку продали", каже Стојанка Крстић.

Пљачковица је деконтаминирана 2004. године. Уклоњено је 48 пројектила, као и површински слој земље. И пре деконтаминације проналажена је муниција са осиромашеним уранијумом.

Петар Урошевић не верује да су све склонили из земље.

Редовна контрола воде, земљишта и здравља људи је једини начин да се отклони сумња да осиромашени уранијум утиче на повећање броја оболелих од малигних болести. За здравствени мониторинг нема средстава, а за анализу воде град је одвојио 600 000 динара, и подржао пројекат "Завода за јавно здравље".

"Потребне су анализе сваке године, јер радиоактивност подземних вода  утиче и на житарице, повртарске културе, све што се гаји", каже директор "Завода за јавно здравље" Ержика Антић.

Завод за јавно здравље контролисаће хемијску и бактериолошку  исправност, а Институт за медицину рада "Драгомир Карајовић" провераваће радиолошку исправност, гамаспектометријом.

Резултати анализе 32 узорка воде биће готови крајем новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи