Читај ми!

Сајам запошљавања у Шапцу

У Шапцу је одржан јесењи сајам запошљавања са рекордним бројем посетилаца. Тридесетдевет послодаваца на штандовима понудило је 180 послова, а први пут своје потенцијале представила је и Национална служба за запошљавање Словеније.

Судећи по гужви на сајму запошљавања, Шапчани не бирају посао. Задржавали су се и на штанду Словеније, где су могли да сазнају како да добију радну дозволу.

У националној служби ове земље кажу да запошљавају највише српских лекара, али да о осталим занимњима немају много података, јер им се углавном обрате тек кад имају проблем.

Слађана Зарић из Завода за запошљавање Словеније каже да су дошли да се представе и да људи узму њихове визитке и да се јаве пре доласка на тржиште рада и пре него што нађу послодавца.

У четири општине овог краја тренутно је око 18.000 незапослених. Две трећине од тог броја је у граду Шапцу, а шансу на оваквим сајмовима највише траже млади и високообразовани кадрови.

"Обишао сам пет штандова, велика су ми очекивања да ћу коначно наћи посао, пошто га већ дужи низ година тражим", каже један шапчанин.

"По занимању сам доктор медицине, велика је конкуреција. Двадесет лекара тражи посао, а потражња је мала", додаје други.

По стопи незапослености, Шабац је изнад просека у Србији. Активним мерама, Национална служба  најављује помоћ и за идућу годину за шта ће, тврде, Министаство одобрити и додатна средства.

Директор Националне службе за запошљавање Синиша Надбантић каже да су у овој години у Шапцу имали 340 додатно запослених и за ту намену потрошили 42 милиона динара.

" За наредну годину рачунам да ћемо направити далеко веће учешће на глобалном нивоу у Србији", додаје он.

Надлежни додају да ће рад Службе за запошљавање прилагођавати европским стандардима и да  осим Словеније, планирају сарадњу са Аустријом, Немачаком и Шведском.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи