Читај ми!

Избор директора јавних предузећа

После јавних конкурса, Скупштина града Ниша сутра ће одлучивати ко ће бити директори 14 јавних предузећа и шест установа. У већини предузећа на тој функцији остаће досадашњи вршиоци дужности, углавном чланови владајућих партија.

Kо ће бити директори 14 јавних предузећа и шест установа одлучиће се сутра на седници Скупштине града Ниша.

У већини предузећа остаће исти директори - досадашњи вршиоци дужности, углавном чланови владајућих партија.

Скупштински одбор за именовање, после управних одбора, одлучивао је о предлозима директора установа, па је највећу  пажњу нишке јавности изазивао кандидат за директора нишког Народног позоришта.

Иако су конкурси били јавни, већина Нишлија сматра да се директори бирају искључиво по партијској линији.

Ипак, процедура је компликована. Конкурс за директоре јавних предузећа спроводила је Комисија за именовање, а за установе управни одбори.

Тако ће се пред одборницима нишког парламента наћи углавном имена досадашњих вршиоца дужности, мада има и нових, попут директора Топлане и Водовода.

Кандидат за директора Народног позоришта је досадашњи в.д. Иван Вуковић, редитељ из Београда. Он је Факултет драмских уметности завршио пре две године, па многи сматрају да не испуњава услов конкурса да кандидат има пет година радног искуства.

Председник скупштинског Одбора за именовање Дејан Јовановић позива се на коментар Закона о раду и објашњење да се радно искуство може стећи и пре завршеног факултета.

"За стицање радног искуства за неке послове није потребно имати стручну спрему која се предвиђа. То су послови као нпр. директора позоришта или редитеља, тако да је одбор утврдио овај предлог са четири гласа за и два против који је већ проследјен скупштини града на одлучивање", каже Јовановић.

"То да ли је нишки кандидат кога предлаже коалиција на власти радио у свом животу и као мали режирао је већ друго питање. У  сваком случају закон и конкурс су врло јасни- факултетска диплома, најмање пет година искуства, наравно, да се подразумева са факултетском дипломом.", каже Предраг Јеленковић члан Одбора за именовање из опозиције.

На скупштини се очекује бурна расправа, али се очекује и да сви предлози прођу. Ниш има 14 јавних предузећа и 24 установе, 25. у оснивању и два фонда.

Скупштина ће одлучивати и о новом председнику Управног одбора Народног позоришта, и других установа и именовању чланова надзорних одбора. По новом закону о јавним предузећима Скупштина ће изабрати и нове надзорне, јер управни одбори више неће постојати.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи