Истина о Сарајевском атентату

Србија није крива за почетак Првог светског рата, тврди аустријски истражни судија у књизи из 1938. године, коју чува Ужичанин Деспот Врачарић.

Уочи стоте годишњице убиства аустријског престолонаследника у Сарајеву, све су чешћи покушаји да се одговорност за избијање рата припише Србији и Гаврилу Принципу.

Тврдња истражног судије о догађајима на Видовдан, 1914. године, по којој Србија није кривац за почетак Првог светског рата, упркос чињеницама, заташкано је, али  ипак, остало сачувано у реткој, и у малом тиражу штампаној књизи, коју већ шест и по деценија чува Деспот Врачарић.

Да је Сарајевски атентат повод, а не узрок Првог светског рата, доказују многе чињенице о којима, у овој књизи до најситнихих детаља пише истражни судија у процесу против учесника атентата.

Због истине која почива на објективним чињеницама, како то стоји у телеграму 13. јула 1914. године упућеном Бечу, није утврђена одговорност српске владе за организовање убиства, или његову припрему. Због такве, тврдње, супротне очекивањима Аустро-Угарске владе, одговорност је сносио истражни судија.

Иако га је рат затекао у недовршеном процесу, истражни судија је, чврсто остао при уверењу да Сарајевски атентат није изазвао рат, већ је он, како каже, "био зубља која је потпалила сложену ломачу укрштених интереса" о којима сведочи и ова вредна књига, коју Деспот Врачарић ставља на увид јавности.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552
 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи