Читај ми!

У другу смену после више од 40 година

Гимназија и Економска школа у Лесковцу деценијама деле исту зграду. Више од 40 година ученици Гимназије ишли су у школу увек преподне, а Економске искључиво поподне. Све до данас. Променом смена решен је вишегодишњи проблем.

Без кашњења, поспаности, спремни за предавања и пропитивања ученици лесковачке Економске школе сели су у клупе у 7 часова и 15 минута. Овај дан су, кажу, дуго чекали се од 1968. године настава за њих, у поподневној смени током читавог школовања, подразумевала.

"Овоме се радујемо, надамо се да ћемо моћи боље да организујемо своје време",  кажу ђаци.

Промену су радо прихватили и професори. Тридесетдве године за професора географије Миодрага Голубовића радни дан је почињао у 13 сати.

"Јесте помало необичн доћи ујутро на посао, али било је пожељно. Биће времена сада за неке послове у поподневним сатима и мислим да је ова промена на месец дана права ствара пре свега за децу, а онда и за нас, професоре", каже он.

Ученици Економске зграду деле са Гимназијалцима. Промену смена тражили су пуне четири године. Цела прича кулминирала је прошле школске године када су се у решавање проблема укључили и заштитник грађана, просветни саветници, Град. Две школе споразум о промени смени потписале су 24. јула ове године.

"Ми смо се за ово залагали годинама, ево коначно мењамо смену, а то је важно за нас матуранте, јер ћемо имати више времена за припрему пријемног, а онда бар сваки други месец хранићемо се здравије и ићи у кревет раније", каже Ивана Анђелковић из Ђачког парламента Економске школе.

Оваква одлука била је неопходна како би сви ученици имали једнаке услове школовања.

Директорка Економске школе у Лесковцу Милијана Димић каже да је ово нешто природно што је одавно заживело у многим градовима Србије и у многим школама.

"Мислим да је проблем могао и раније да буде решен без медијске помпе", додаје директорка.

Школи са 750 ђака, ипак неопходна је посебна зграда. Локална самоуправа већ размишља о адаптацији бившег Дома Војске. Велика средства јесу потребна, али то би било коначно и најбоље решење за ученике обе школе.

Ученици Гимназије и Економске школе у Лесковцу исту зграду деле од 1952. године. Већ 45 година преподневна смена била је резервисана за Гимназијалце, а поподне су у школу ишли ученици Економске.

Од ове школске године почео је сменски рад за који су се у Економској школи посебно борили последње четири године.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи