Донација штеди крушевачки буџет

Прошле недеље одборници скупштине града Kрушевца усвојили су ребаланс буџета којим је предвиђено да се због смањења прихода од пет одсто до краја године смање и планирани трошкови. Стигла је и вест о вишемилионској уштеди буџетских средстава на име трошкова превоза, а омогућиће је донација два мини буса која је Трајал корпорација дала на трајно коришћење Градској управи.

Да је градски буџет од виталног значаја за нормално функционисање локалне самоуправе знају сви Крушевљани, али не и шта се све из њега финансира.

Из градске касе средства одлазе за инвестициона и текућа улагања, образовање, социјална давања, плате буџетских корисника и много тога још.

Мирољуб Ћосић, помоћник градоначелника Крушевца за финансије каже да Град Крушевац доста одваја за спортске клубове, за културу, за рад месних заједница тако да ће, како каже, добијањем ове донације од два аутобуса практично у буџету града Крушвца уштедети преко тридесет милиона динара.

"Финансијски показатељи кажу да значајна средства један број буџетских корисника даје управо за трошкове изнајмљивања превоза. Рачуница је јасна. Ко год се бави превозом мора да заради. Та зарада није вероватно мања од 20 до 30 одсто , па нек буде само тај проценат уштеде па ће бити добро", додаје Ћосић.

Градоначелник Крушевца Братислав Гашић каже да та средства могу да буду намењена за уређење спортских објеката, културних садржаја, домова културе на селу и да ће коначну одлуку о томе донети Градско веће у наредном периоду.

Трајалова донација и одлука града да мини бусеве уступи на коришћење установама у култури, удружењима и спортским клубовима знатне уштеде донеће и Крушевачком позоришту које током  године бележи бројна гостовања у земљи и иностранству.

"Будући да су тренутно трошкови преко милион, милион и по динара који се тичу превоза сигурно  можемо преполовити ту суму. Из једноставног разлога што ћемо плаћати гориво и дневницу возачу, неку малу амортизацију, али не и пуну цену превоза", каже управник Крушевачког позоришта Бранислав Недић.

Савезу спортова, који чини 70 клубова, из буџета града Крушевца годишње се даје близу 55 милиона динара, што због бројних такмичења и путовања, показало се, није довољно.

"До краја ове године имаћемо седам утакмица на страни и то је оквирно око 5.000 или 6.000 евра на нивоу полу сезоне за трошкове путовања. Могућност коришћења мини бусева донеће нам огрому уштеду", каже председник КК "Напредак" из Крушевца, члана Прве кошарке лиге Србије Миленко Михајловић.

"Клубови су се сналазили како је ко знао и умео, посебно они који се такмиче у вишим ранговима и често гостују у другим градовима. У помоћ су прискакали спонзори, донатори, родитељи. Сада ће и они бити растерећени јер није исто кад плаћате такси и кад имате свој ауто", каже председник Спортског савеза града Крушевца Бојан Обрадовић.

Додатне уштеде буџетских пара на име трошкова превоза најављују се од Нове године. За куповину месечних карата за све пензионере град је крушевачком Југопревозу из буџета плаћао 25 милиона динар , а 11 милиона за лица у стању социјалне потребе и лица са специјалним потребама. Та пракса неће бити настављена, али ће право на бесплатан превоз убудуће имати само она лица из ових категорија која превоз стварно и користе.

"У Градској управи оформићемо службу која ће кад они донесу своје карте да им исплати тај новац и ту мислим да ћемо да уштедимо једно десетак милиона динара годишње. Иначе ми за "Југопревоз", који има потписан уговор са Градском управом, годишње издвајамо преко 50 милиона динара", каже градоначелник Крушевца.

Најављене мере штедње не односе се на ђаке, професеоре и запослене у Градској управи којима ће субвенције за месечне карте и надаље бити редовно уплаћиване.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи