Читај ми!

Европски дан језика

"Овде, тамо и свуда", назив је програма којим Угоститељско-туристичка школа у Нишу обележила Европски дан језика. Овај дан, установљен у Савету Европе, обележава се ради скретања пажње јавности на лингвистичко богатство Старог континента и потребу учења страних језика као вредности различитих култура.

Добродошлица на девет светских језика део је прогама који су, ове године, први пут, припремили ученици Угоститељско-туристичке школе у Нишу. Они су добро схватили колико је важно говорити стране језике.

"Што више језика говоримо ја мислим да ћемо боље да будемо прихваћени у сваком послу и у свету. За нашу струку веома је биртно знати више језика, повезивање са људима из разних земаља. Са њима ћу свој посао квалитетније да обављам, ја учим енглески и француски, и радује ме могућност усавршавања у иностранству", кажу ученици.

У програму је учествовало више од стотину ученика. Кроз музику, поезију и на штанодовима представљени су различити језици и културе. За развој туризма, кажу у тој школи, страних језици су неопходни.

Директорка Угоститељско-туристичке школе у Нишу Љиљана Стојановић каже да о томе колико се учи, говори и фонд часова који је заступљен са страним језицима у овој школи, а то је, како каже, четири до пет часова недељно.

"Зато наши ученици који су заиста надарени за језике уписују факултете за било који језик", додаје она.

У усавршавању страних језика школа ће ићи и корак даље. Покренули су иницијативу за пројекат чије детаље за сада не желе сасвим да открију, а који укључује и језик компјутера.

"Један пројекат са школом из Велике Британије где ће наша деца путем интернета сарађивати са овом децом кроз преписку, кроз дописивање, а заправо циљ тог пројекта јесте и у некој скоријој будућности размена студената између наше и те школе", каже Мила Младеновић, професор енглеског језика.

Угоститељско-туристичка школа има 750 ученика у четири разреда и шест образовних профила. Поред српског, обавезан је и један страни језик, на појединим смеровима и два. А постоји и могућност учења шпанског, италијанског и грчког.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи