Слатки извоз

Удружење пчелара "Пиротска долина", ове године на пробирљиво италијанско тржиште извезло је 25 тона багремовог меда. Ово је први пут у историји да се мед из пиротског краја, са Старе планине, нађе на трпезама потрошача у Италији.

Први пут на италијанском тржишту 25 тона меда из пиротског краја. Пиротски пчелари изузетно су задовољни условима и ценом меда.

Породица Минчић производњом меда бави се скоро један век. Годишње од 200 кошница производе око шест тона меда. Ове године у Италију су извезли више од три тоне.

"Година је била добра, више него просечна. Камо среће да свака друга биде таква. Ценом смо јако задовољни, јер су неколико дана пре преузимања меда уплатили 80 одсто пара", каже Марин Минчић, пчелар.

У пиротском крају, последњих година све је више младих пчелара који се озбиљно баве производњом меда. Један од њих је и Младен, који се за развијање породичног посла определио, јер  ни после завршетка више школе, није могао да нађе посао у струци.

"Отац се већ бавио овим послом, ја сам наставио породичну традицију. Исплативо је само треба доста рада, труда и улагања", каже Младен Минчић, пчелар.

Удружење пчелара "Пиротска долина" постоји већ 40 година. Има више од стотину чланова, а овогодишњи организовани извоз меда, највећи је њихов досадашњи посао. Посебно је значајан због чињенице да је мед морао да прође најригорозније контроле лабораторија у Италији.

Председник удружења "Пиротска долина" Богдан Костић каже да су презадовољни квалитетом пиротског меда.

"Овде је Стара планина, сви знају да је то чист мед, насао у природи која је чиста и незагађена", додаје он.

Удружење тренутно преговара о извозу ливадског меда. Имају скоро 30 тона. Овај мед је кажу много квалитетнији и скупљи од багремовог.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи