Читај ми!

Помоћ жртвама економског насиља

Од 150 Врањанки, колико их годишње због породичног насиља позове СОС телефон, већина је без посла, а осим физичког трпи и економско насиље. Десет жена жртава насиља завршило је курс за рад на рачунару и добило дипломе.

Виолета Стојковић је годинама трпела насиље, и психичко, и физичко. Након 22 године брака напустила је супруга. Једна је од ретких жена жртава насиља која је успела да се запосли. То јој је помогло да ојача и емоционално оснажи.

"Радићу и даље на усавршавању и на едукацији, а планирам и да упишем вишу школу", каже Виолета.

У Прихватној станици у Врању, уточиште од насилника пронашле су 32 жене. Већина њих не ради и често се враћа насилнику, јер нема средстава да издржава себе и децу.

Директорка Прихватне станице Дејана Богдановић каже да је кривац за то њихова економска зависност: "Оне зависе од свог партнера и једноставно немају други начин да реше свој проблем."

Десет жена, жртава насиља у породици из Врања, Бујановца и Владичиног Хана, завршило је курс за рад на рачунару. Обука је трајала два месеца.

"Сматрам да ипак негде могу да се запослим, а компјутер ми је неопходан и уз њега морам да радим", каже Сузана Јовић.

Полазницима курса уручене су дипломе, а обуку су организовали СОС телефон и Народни универзитет у Врању.

Директорка Народног универзитета у Врању Татјана Стојевић каже да са овим цертификатом добијају основно од онога што је неопходно за било који посао.

Од почетка године на СОС телефон јавило се 150 жена, а у 80 одсто случајева узрок је и економско насиље.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи