Први играни филм о Пупину

У Идвору, родном месту Михајла Пупина, одржана је премијера првог кратког играног филма о животу великог научника. Филм "Пупиново детињство" снимили су полазници Регионалног центра за таленте у Панчеву.

О светски познатом научнику Михајлу Пупину снимљено је много документарних емисија, а први играни филм дело је полазника групе за филм Регионалног центра за таленте у Панчеву који носи његово име.

На основу Пупинове аутобиографије "Од пашњака до научењака", екипа филма снимила је причу о његовом детињству, како би приказали шта је то утицало на дечака из малог банатског села да у потрази за знањем пређе океан.

"Желели смо да прикажемо колико се Пупин разликовао од остале деце, да се већ од првог разреда видело колико је напреднији, и да је Идвор за њега тесан", објашњава редитељ филма Вања Сенеши, "да објаснимо што га је одвело на школовање прво у Панчево, па у Београд, па у Њујорк."

Велику помоћ екипи филма пружили су мештани Идвора, који су били статисти, помагали у избору места за снимање, али су им припале и две главне улоге: Пупинове мајке и дечака Михајла, које су одиграли учитељица и ђак 3. разреда Основне школе у Пупиновом родном месту.

"Мени се допао рад на том филму", рекао је Ненад Керлета, који је глумио дечака. "Приказали смо како је Пупина било срамота што много више зна од својих вршњака, па се некад и правио да ништа не зна, како га они не би исмевали и избегавали, и да не би мислили да је штребер."

Из филма сазнајемо да је дечак Михајло Пупин био напреднији од свог учитеља, а да су жеђ за знањем у њему пробудили мајка и обични мештани, који су преносили усмена предања и народне приче.

Иван Ракиџић, ментор групе за филм у Регионалном центру за таленте, нада се да ће филм бити приказан и у Њујорку:

"У томе ће нам помоћи мештани Идвора, који имају везе са нашом дијаспором. Такође послаћемо га на све фестивале аматерског филма, где смо и раније имали успеха."

После премијере у Идвору, филм "Пупиново детињство" требало би да буде приказан и у Културном центру Панчева.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи