Жене боље играју фудбал

Биљана Брадић, капитен ЖФК Колибри и репрезентативка Србије, са 31 голом у прошлој сезони најбољи је стрелац Прве фудбалске лиге Србије за жене. Фудбал је заволела играјући се са дечацима из улице, а сада је узор девојчицама из целог краја.

У улици је било више дечака него девојчица и то је вероватно било одлучујуће да Биљана Брадић из Куршумлије од свих професија одабере баш фудбалску.

"Морала сам да се са неким играм, тако да сам уз њих почела да играм фудбал", прича Биљана, "и одатле моје интересовање за овај спорт."

У средини где је бављење спортом који укључује котрљање лопте по трави, резервисано само за мушкарце, Биљанин успех и недавни наступ за репрезентацију Србије, где је у утакмици са годинама несаломивим Румункама постигла победоносни гол, полако мењају стереотипе.

"Моји укућани ме подржавају у потпуности, у сваком погледу. А дечаци… има мало љубоморе зато што, на неки начин, играм боље од њих", каже Биљана. "Али, драго им је што имају другарицу која је успела."

Биљанина велика подршка у екипи је Јована Јовановић која је, осим што игра фудбал, једна од ретких девојака из овог краја која се школује на Војној академији.

"Треба бити упоран, пре свега, и не слушати са стране шта говоре", сматра Јелена. "Бити свој, имати свој циљ, и сигурно ћеш успети, као што сам сигурна да ће Биљана далеко да догура."

Биљана је са 31 постигнутим голом у прошлој сезони постала најбољи стрелац прве фудбалске лиге Србије за жене. Да је успех добар пример потврђује све већи број девојчица из Куршумлије које крећу Биљаниним и Јованиним стопама.

"Ове године имамо 27 полазница 2000-2001. годиште", истиче Владимир Чавић, тренер ЖФК Колибри, "што је за средину као што је Куршумлија много."

Пошто је често имала прилике да мери снагу са дечацима, нисмо могли а да не питамо Биљану ко боље игра фудбал. Добили смо дипломатски одговор: "Мушкарци су јачи, а девојке боље!"

За разлику од осталих општина Топличког округа, које више пара издвајају за мушке фудбалске клубове, у буџету општине Куршумлија предвиђена су једнака средства за дечаке и девојчице.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи