Читај ми!

У Мачви почела примена геотермалних вода

После 40 година од када су откривени извори геотермалне воде у Мачви, овог лета реализована је прва инвестиција-изградња бањско-рекреативног комплекса. Министарство енергетике одобрило је и пројект грејања јавних установа термалном водом.

У првом  велнес базену у Мачви, у води температуре 35 степени, за само двадесетак дана рада, уживало је више од 6.000 гостију. Рекреативни центар, тврди инвеститор, биће привлачан током читаве године.

Упослиће више стотина радника, не рачунајући услужне делатности.

"Могуће је купање и у зимском периоду, када је хладно време, поготово по снегу, то је једна специфичност код нас", каже Немања Драговић из "Термалне ривијере" у Богатићу.

Градња комплекса на 20 хектара се наставља, најпре базена за децу, а потом и апартманског насеља и трговинског центра.  Да добију дозволе,  Драговићи  кажу да су чекали три ипо године, а ново руководство општине спремно је да помогне.

"За ово кратко време већ су спровели тендер за асфалтирање овог дела пута, јер су препознали колико је то важно за развој општине и регион", каже Љубиша Драговић, власник "Термалне ривијере" у Богатићу.

Од десет истражених бушотина термалне воде температуре 80 степени, Мачвани ће инвеститорима понудити неколико.

После низа година, општина Богатић термалну воду искористиће за грејање јавних установа. Пројекат је подржало Министарство енергетике, а према плану, реализоваће се идуће године.

Нова општинска власт најпре жели да осмисли стратешки документ развоја са пројектима до 2020. године.

Председник општине Богатић Ненад Бесеровац каже да је недавно у Богатићу основана  Туристичка организација, као би, осим етно садржаја и обале две реке, у понуду уврстили и геотермално благо.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи