Како се одлаже медицински отпад

Поједни грађани забринути su због начина на који се медицински отпад одлаже у Панчеву и Зрењанину. У панчевачкој болници, међутим, кажу да медицински отпад одлажу на прописани начин.

У градској болници у Панчеву месечно се преради око десет тона опасног медицинског отпада који ту стиже и из Ковачице, Опова, приватних стоматолошких ординација и касарни.

Менаџер за медицински отпад Данислав Стојановић каже да је пре четири године болница од Европске уније добила два аутоклава за прераду медицинског отпада, дробилицу и специјално возило за превоз опасних материја.

"Не постоји никаква опасност по животну средину, јер ми сав медицински отпад третирамо у два аутоклава, након чега излази потпуно стерилан, прерађује се у дробилици, самеље се и одлаже у посебно обезбеђене контејнере које радници 'Хигијене' одвозе на депонију", објашњава Стојановић.

Повереница Покрета Зелени Србије у Панчеву Виолета Јованов Пештанац каже да у Србији не постоји безбедно место за одлагање медицинског и инфективног отпада.

"Према нашим сазнањим већина болница неадекватно одлаже овај опасан отпад, јер не постоји системско решење за његово уклањање. Последњих недеља јављали су нам се грађани из неколико градова Србије, јер сумњају да се на локалним градским депонијама налази медицинкси отпад, који може угрозити њихово здравље", каже Јованов Пештанац.

Данислав Стојановић из панчевачке болнице тврди да су Панчевци безбедни.

"Грађани не могу бити угрожени, јер се медицински отпад тако ситно самеље да се нико не може на њега ни убости, стерилише се на 120 степени, а код нас се довози у посебним атестираним контејнерима који се закључавају", каже Стојановић.

Панчево има проблем што се стара градска депонија налази у насељу на обали Тамиша, и док се нова депонија, која се ван града гради више од десет година не заврши, представљаће опасност за све грађане. Уз сав комунални отпад, који се ту одлаже, довози се и медицински, али стерилан који не угрожава животну средину.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи