Читај ми!

"Фрижидер" греје најстарију кућу у Краљеву

У згради духовног центра Жичке епархије, јединствени систем грејања - штедљив и еколошки. Уместо гаса, струје или чврстог горива, загрева се енергијом из дубине земље.

Димљак на најстаријој кући у Краљеву је само архитектонски детаљ. Радијаторе греје топлота из земље на дубини од једног метра, где је укопано око 200 метара цеви.

"Кроз њих се креће фреон, који у овом резервоару, поједностављено речено, функционише обрнуто од фрижидера. Он се од топлоте земље и под притиском загрева до скоро стотину степени. Ту топлоту онда "предаје" специјалном резервоару где се греје вода коју топлотне пумпе потискују у радијаторе. Кад преда топлоту, фреон се охлади и читав круг се поново обнавља", објашњава протођакон Радош Младеновић.

Фрижидер у кући греје 450 квадрата. Демонтирани су и бојлери, јер фреон, преко целе године, загрева и воду.

"Они нам више не требају, јер из земље кроз овај сиситем нам стиже врућа вода", каже Младеновић и додаје да све функционише аутоматски, а уштеда је, како каже, чак и осамдесет одсто у поређењу са грејањем на дрва и угаљ.

"Струја се, заправо, једино троши за покретање пумпи. Уградили смо посебан струјомер који показује да за оволики простор месечно трошимо 35, односно на годишњем нивоу 400 евра за струју", каже он.

Систем грејања у некадашњем конаку владике Николаја Велимировића у центру Краљева  јединствен је у нашој земљи, док у свету није новина, нарочито у Скандинавији.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333-465

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи