Читај ми!

Нишка бања чека идеје и улагања

Већ годинама Нишка бања се не убраја у најпосећенија туристичка места у Србији. Иако нуди врхунску здравствену услугу, Нишка бања нема довољно хотела, а туристичка понуда је сиромашна. Потребне су приватне инвестиције, кажу надлежни.

Иако је по посећености некада била одмах иза Врњачке и Сокобање, Нишка бања се, и поред врхунске здравствене услуге, већ годинама не убраја међу наша најпосећенија туристичка места. Разлози вероватно леже у недовољном броју хотела и сиромашној туристичкој понуди.

Етно-сајам је покушај да се бањи врати место које је имала на туристичкој мапи Србије.

Стари занати и обичаји, ношње, традиционална јела из Србије, Македоније, Бугарске, не само да негују етно традицију, већ из Нишке бање шаљу живу и ведру слику.

Организовањем Етно сајма који је окупио више од 70 излагача чланице овдашњег удружења жена учиниле су колико је у њиховој моћи, свесне пада интересовања гостију за ово место.

Данијела Петковић из Удружење жена "Круна" каже да се мора нешто учинити.

"Свесни смо да морамо у Нишкој бањи урадити нешто. Од сваког овог штанда очекујемо пута десет бањских гостију", рекла је Петковићева.

Сличних манифестација овде готово да нема. Ванпансионска понуда је скромна, као и садржаји намењени рекреативном туризму. Капацитети су смањени престанком рада два хотела.

На сајмовима у Србији и иностранству се, тако, промовише углавном здравствени туризам који је овде врхунски. Ипак то није довољно.

Директор Туристичке организације Ниша Урош Парлић указује да бањи недостаје приватних инвестиција.

"Нишкој бањи сем пар добрих идеја недостаје доста капиталног инвестирања. То не од стране државе, већ од стране приватних инвестиција. Мислим да Нишку бању треба максимално отворити у инвестицијама ка новој врсти туризма", рекао је Парлић.

Рекреативна стаза до врха Трем дуга 24 километра недавно је уређена, као и центар бање. Простора има за капиталне нове садржаје.

Председник Скупштине општине Нишка бања Саша Јовановић каже да је потребно и обновити хотеле.

"То значи да би требало у Нишкој бањи радити на изградњи аква парка, кренути са радовима на Ади Женеви, и, што зависи од приватних инвеститора, реконструкција хотела", рекао је Јовановић.

Пројекти који захтевају велика улагања свакако би се вишеструко исплатили привлачењем нових гостију, а туристи и сада годишње овде оставе на стотине милиона динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи