Читај ми!

Нови тарифни систем

Нишлије ће од ове грејне сезоне грејање плаћати по утрошку, а не по квадратном метру. Мерачи утрошка топлотне енергије, тзв. калориметри постоје на свим подстаницама у зградама и кућама већ неколико година, али није био утврђен начин обрачуна. Индивидуално мерење у становима, међутим, биће могуће у наредној фази када ће корисници морати да поставе мераче на сваком радијатору. Тренутна цена по квадратном метру у Нишу је 94,39 динара.

Са мерача топлана у Нишу већ неколико година има податак колико свака зграда троши. Нови рачуни по недавно усвојеном систему обрачуна имаће фиксни што је инсталисана снага и добија се када се 29,23 динара помножи са квадратним метрима.

Варијабилни део зависиће од броја утрошених киловат сати, који ће се мерити, пута 6,13 динара, па ће нпр. стан од 50 квадрата грејање плаћати око 4.200 динара (цене су без ПДВ-а од осам одсто).

Данијела Кнежевић помоћник директора ЈКП "Градска Топлана" у Нишу каже да се цена варијабилног дела добија на основу просечне годишње потрошње у топлотној подстаници прерачуната на стан сходно његовом учешћу у укупнпј површини објекта.

Грејање ће се плаћати целе године, а евентуалне разлике исправљаће се током летњих месеци.

У Топлани кажу да је тешко претпоставити да ли ће сви корисници даљинског грејања у нишу бити задовољни новим обрачунима. Једино што је извесно становници зграда које су грађене по свим стандардима енергетске ефикасности имаће мање рачуне и до 30 одсто.

Највише притужби у топлани очекују од корисника у кућама.

Милча Петровић каже да се преко топлане греје већ 20 година, али да о новинама ништа не зна.

"Колико ће да се плаћа немамо никакву информацију, нажалост, мислим да је било нормално да прво добијемо информацију па да онда имамо могућност да прихватимо или не прихватимо такав начин", каже Милча Петровић.

Дуговања међутим и даље оптерећују топлану - 420 милиона динара Југоросгасу и чак милијарду двеста милиона ненаплаћених потраживања, највећа у шездесет једној згради.

"Има људи у тим зградама који дугују милион или два милиона динара, а да не желе да приме чак ни опомену, да улазе у конфликте и тако даље. Но, ми имамо механизме и ако будемо приморани мораћемо да их применимо", каже Милутин Илић в.д. директора ЈКП "Градска топлана" у Нишу.

Нови тарифни систем ће можда подстаћи неке дужнике да плате дуговања, али ће нажалост можда створити и нове.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи