Читај ми!

Ко брине о споменицима у Лесковцу?

Споменици жртвама ратова и ослободиоцима Лесковца запуштени су и пропадају.

Чесма постављена пре двадесетдве године спомен је на најтрагичнији догађај у историји града на Ветерници. Сваког септембра се полажу венци и цвеће, али графити и маховина на чесми остају.

"Сви дижу руке и пребацују одговорност и кривицу једни на друге, али мислим да је заиста дошло време да се озбиљно реши то питање са новим прописима и законом", каже Божидар Вучковић, члан Градског већа.

Споменик ослободицима који је подигнут 1927. године у градском парку и представља симбол града Лесковца, неочишћен је и са отпалим словима. Педесетак метара даље биста народног хероја Косте Стаменковића која такође не блиста.

На територији града Лесковца има 215 споменика, бисти, плоча и спомен чесми из балканских, Првог и Другог светског рата. Све је препуштено зубу времена.

"Мислим да је то однос према традицији и нашој историји. Мислим да људи који би о томе требало да брину да не познају довољно историју", каже председник ОО Савеза потомака ратника од 1912-1920 године Верољуб Трајковић.

У спомен парку се обележава Дан победе. До недавно споменик је био окићен пластичним флашама и конзервама. Да није медија, поједини признају не би се ни сетили споменика.

Директор Дирекције за урбанизам и изградњу Славиша Златановић каже да је то у надлежности Завода за заштиту споменика културе.

"Постоји процедура за заштиту и дозволе на које се јако дуго чека, али ћемо се ми потрудити да то убрзамо и прионемо на посао", додаје Златановић.

А за оне споменике који нису под заштитом Завода, за почетак, довољни су само  воља, вода, детерџент и четка, па када се на комеморативним скуповима чује чувена реченица да не смеју да се забораве невине жртве ратова и ослободиоци Лесковца да тако заиста и буде. 

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242-131

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи