Читај ми!

Ликовна колонија у Сићеву

У селу Сићеву код Ниша у току је Ликовна колонија у чијем раду учествују академски сликари из више градова Србије и иностранства. Колонија у Сићеву најстарија је уметничка колонија на Балкану коју је 1905. године основала Надежда Петровић.

Тринаесторо уметника из Србије, Француске, Јапана, Бугарске и Црне Горе ових дана на платна преноси сићевачке лепоте доживљене обиласком предела и сусретима са мештанима и њиховим обичајима.

"Сваки уметник може овде да нађе инспирацију. Не видим уопште како би могао да је не пронађе", каже Гордана Јанков из Новог Сада.

"Ја сам из Токија и ово је нешто потпуно другачије. И људи су овде забавни и љубазни. Желим да узмем нешто од ове природе и зато сам дошла поново", каже Канами Морита из Јапана.

Рад у колонији, и суживот са житељима Сићева, кажу, посебно је искуство.

"Ово је нешто где се сусрећемо са мештанима, са неким амбијентом, са људима који су домаћини, са људима који су колеге", каже Рајко Попивода, вајар из Београда.

Боравак у Сићеву појачава код уметника и дивљење према оснивачу колоније сликарки Надежди Петровић, чији се портрет ради у великом формату.

Јелена Трајковић из Београда каже да јој је она узор у духовном смислу, неко ко пропагира духовно усавршавање и образовање као основни вид напретка.

Надежда Петровић је у лето 1905. године овде довела групу својих колега из Словеније и Хрватске да заједно сликају интересантне пределе, сцене из живота, људе из народа. Колонија је обновљена 1964. године од тада се одржава сваке године.

"Свако од уметника који дође једва је дочекао позив, јер важимо за једну од најзначајнијих ликовних колонија на Балкану и једну од најстаријих и за сваког уметника је великак част бити овде", каже Соња Вукашиновић из Галерије Савремене ликовне уметности у Нишу.

Од обнављања колоније овде су боравили сви значајнији уметници некадашње Југославије и гости из свих крајева света и обогатили фонд Галерије Савремене ликовне уметности за више од 800 дела.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи