Помоћ деци са сметњама у развоју

Oпштина Рума ће, и ове године, финансирати социјалну услугу личних пратиоца за децу са сметњама у развоју која су инклузијом укључена у редован систем образовања. То значи да ће малишани са сметњама, али и њихови родитeљи, имати помоћ приликом одласка у школу, обављања наставе и савладавања свакодневних препрека.

Малишани са сметњама у развоју, али и њихови родитељи, захваљујући средствима општине Рума, имаће и ове године помоћ приликом одласка у школу, обављања наставе и савладавања свакодневних препрека.

Општина Рума ће финансирати социјалну услугу личних пратиоца за децу са сметњама у развоју која су инклузијом укључена у редован систем образовања.

Десетогодишња Јелена Салај и Марија Карачоњи Кржић друже се више од две године. Јелена иде у трећи разред школе "Вељко Дугошевић" у Руми. Због блажег облика церебралне парализе, тешко се креће, помоћ јој је неопходна, а ту помоћ свакодневно добија од свог патиоца.

Марија Карачоњи Кржић, лични пратилац каже да малој Јелени помаже приликом одласка у школу, на ручак, до тоалета, чак и када се игра са другарима у школи и додаје да су њих две сада већ добре дугарице.

Мајка Катица за то време може да одахне, јер сад има време да се посвети осталим породичним и пословним обавезама, које без Маријине помоћи не би биле могуће.

Катица Салај каже да до сада није могла ништа да ради, нити да се посвети другом детету. Сада каже да своју ћерку без размишљања може да препусти Марији.

Ова пракса се наставља, јер су лични пратиоци неопходни за четрнаесторо деце која похађају школе у Руми и другим срединама.

Биљана Томић из Центра за социјални рад Рума каже да је досадашња пракса дала добре резултате и додаје да је ове године социјална услуга унапређена.

Општина Рума је прихватила овај пројекат "Заједно у школу", и до краја године ће се за то издвојити 1,8 милиона динара.

Нада Бегојевић, начелник Одељења за привреду и буџет Рума каже да ће наредним буџетом бити обезбеђена средства за завршетак школске године и да ће сигурно за наредну школску годину бити нови пројекат.

"На овај начин постиже се више циљева: деци са сметњама у развоју се обезбеђује подршка у превазилажењу свакодневних препрека, родитељи добијају простор и време за друге обавезе, док  лични пратиоци имају запослење", каже она.

На примеру Марије, Јелене и мајке Катице стиче се утисак да се добија и много више љубави и пријатељства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи