Читај ми!

Мирисна сарадња

Шабац је први град у Србији који је остварио прекограничну сарадњу са Хрватском, у оквиру пројекта "3 Р" развоја хортикултуре и узгоја ружа. На крају посла значајног за произвођаче две суседне земље, који је 80 одсто финансирала Европска унија, у Шапцу је одржана конференција којој су присуствовале обе стране.

Нови пластеник од 600 квадратних метара, у Средњој пољопривредној школи у Шапцу, резултат је учешћа шабачких ђака у пројекту "3 Р", сарадње са колегама из Славонског Брода.

Радови у наставном објекту, почеће у октобру, применом знања стеченог на семинарима у Хрватској и  Липолисту, са циљем да произведу резани цвет руже врхунског квалитета.

Директор Средње пољопривредне школе у Шапцу Предраг Савић каже да је највећа корист то што су научили да раде овакве пројекте и што ће моћи убудуће да конкуришу за сличне у ЕУ.

Директор Пољопривредне школе из Славонског Брода Владо Прскало каже да је циљ да омогуће становништву у местима где су пољопривредне школе да усвоје нове технологије и знања и да квалитетан производ могу продати у Русију, Европу, али да га могу произвести и запослити људе.

Поред ученика, едукацију о пласману ружа ван Србије,  имали су и већ искусни произвођачи из Липолиста.

"Ми смо овде до сада имали само едукацију у области гајења ружа, не о менаџменту. У Хрватској смо имали едукацију о предузетништву, а то нам много значи", каже Александар Станковић, произвођач из Липолиста.

У оквиру овог пројекта, мачванско село Липолист, добило је и 30 штандова за чувени фестивал. Потписано је и девет уговора о сарадњи са произвођачима из Хрватске, Босне и Херцеговине и Холандије и направљен споразум да се Липолист уврсти на европску мапу Фестивала.

"Код нас се производе саднице безвирусне, отпорне на болести, тако да кроз ову сарадњу ми можемо производити саднице за цвећаре у Србији, а цвећари код нас су научили како да гаје руже", каже Драган Јелић, менаџер Пројекта из Хрватске.

Петар Лончар, координатор Пројекта из Шапца каже да ће тиме значајно мотивисати наше људе да производе руже које су важан извозни потенцијал за овај крај, али и за читаву земљу.

Учесници додају и да ће Липолист ускоро добити и розаријум-ботаничку башту на површини од једног хектара, како би по производњи и туристичкој понуди, постао лидер у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи