Читај ми!

Снагом воље наставио живот

Данило Јованов, најмлађи лиценцирани кошаркаш у првој А лиги бивше Југославије, како каже, снагом воље успео је да поврати функције свог тела, након саобраћајног удеса у коме је остао потпуно парализован. Иако су му доктори дали пет процената шансе да преживи, овај Краљевчанин и данас ниже спортске успехе, рони, вози аутомобил.

Након саобраћајног удеса у коме је остао потпуно парализован Данилу Јованову, бившем кошаркашу, лекари су дали мале шансе да преживи, међутим он је, како каже, снагом воље успео  да настави живот.

Данило, иако прстима не може да покаже ни најосновнији знак међусобног споразумевања својим аутомобилом са ручним командама, учествује и на рели тркама. Једини међу квадриплегичарима на свету, успео је да добије и ронилачки пасош.

"У очима инструктора видео сам питање: 'Шта ти тражиш овде?'. Рекао је да ће се, као професионалац, потрудити да прођем курс, иако је он био скептичан", каже Данило.

Данилово тело је остало "закључано"у саобраћајној несрећи 1998. године, баш када је добио позив за школовање у Охају и био на списку младе кошаркашке репрезентације. Парализован тешко је и дисао, али је, како каже, снагом воље, све превазишао и изашао из кревета за пар месеци.

"Људи воле да верују да се несрећа дешава само другима. Волео бих да сам последњи коме се ово десило и сматрам да сам, тиме што сам остао жив, добио шансу коју могу да искористим, помажући својим искуством другима", каже он.

Велики борац осмислио је и пројекат у оквиру којег би, као едукатор, помагао повређенима саветима, искуством и подршком, али му силазак инвалидским колицима степеницама са другог спрата зграде без лифта, све доводи у питање.

"Рампа коју бисмо поставили унутар зграде не би решила све моје проблеме, али та платформа је мој живот, моје срце, моја плућа. Ако станем, готов сам", каже Данило.

Уградња степенишне платформе у Даниловој згради кошта око 20.000 евра. Породица Јованов тај новац нема. И сада једва састављају крај са крајем, уз једини сигуран месечни приход од око 15.000 динара, колико имају за помоћ намењену нези болесника.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333-465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи