Читај ми!

До општине са пасошем

Да би становници Нештина и Визића отишли у матичну општину Бачка Паланка морају два пута да пређу границу са Хрватском, а у повратку исто толико. Решења ни после уласка Хрватске у ЕУ још увек нема.

Нештин и Визићи - два села у Србији позната по томе што сви мештани до матичне општине - Бачке Паланке, морају два пута да пређу гранични прелаз са Хрватском. Уласком те земље у Европску унију, за Нештинце и Визићане настале су нове муке.

Коначног решења још нема. Али и даље има осам печата у путној исправи за само један одлазак у матичну општину и повратак кући.

"Остаће празна села, баш због тога, царинског прелаза. Ми смо доживели да идемо у нашу општину Бачка Паланка, преко државе Хрватске. Где то има, то ни у филмовима не постоји", каже Тања Јашић из Нештина.

Иста путања као у јулу. Прво на овом граничном прелазу Нештинци уђу у Хрватску, а после четири километра, на другом, изађу из ње и уђу у Србију. Исти је и аутобус и возач. Једина новина је нови пасош возача, и то због броја печата у претходном.

И малишани су на мукама од септембра. Њих 50 из Нештина и Визића поред књига у торбама носе и пасоше.

Председник Савета месне заједнице Нештин Зоран Ћулибр рекао је да је председник општине ишао на разговор у Полицијску управу у Винковце и добио обећање да ће деца ићи аутобусом у Бачку Паланку у школу без оних потребних папира за малолетна лица, за прелаз преко границе. 

Сава, ученик из Нештина каже да би волео да иде у школу као сва нормална деца да не ваде пасоше и додаје да због тога некада касне и цео час.

У току је берба воћа, али и борба за динар. Пијаца у Бачкој Паланци воћарима је даља него икада. Земљорадници ових села и даље робу не могу да преносе преко границе.

"Ми имамо крушке, које не можемо да однесемо до Бачка Паланке, а тамо лакше продамо него у Новом Саду. Носили смо и у Нови Сад али нисмо успели да продамо, а у Бачкој Паланци можемо, али морамо около, а то нам се не исплати", каже Жељана Арбутовић из Визића.

Док једни збрајају печате у пасошу, сабирају трошкове издавања новог и рачунају колико касне на посао или у школу, други се селе у Бачку Паланку. Решење проблема - изградња новог моста, о коме нико конкретно не прича. А говори се о превозу скелом, што и није тако безбедно.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи