Читај ми!

Банатски бисер

У Иланџи код Алибунара, на месту некадашње депоније, сада се налази "Банатски бисер", који обухвата вештачко језеро окружено виноградом на 14 хектара. Ту сада долазе купачи и пецароши из целог Баната, а село сад има могућности за развој етно и винског туризма.

До само пре три године на овом месту налазила се депонија, а сад је овде вештачко језеро које представља најлепши кутак у селу. Овде  људи долазе да се купају, сунчају и да пецају и уместо непријатних мириса селом се протеже арома зрелог грожђа и винограда.

Димитрије Живков из Иланџе овде је сваког дана.

"Како је некад било ово је сад невероватно лепо. Нема више смрада који је загађивао читаво село. Долазим да пецам и уживам у овој лепоти", каже Живков.

Овај кутак створили су Љиљана и Дејан Станковић који живе у Француској. Они су омогућили најмлађим Иланџанима да и у свом селу имају где да науче да пливају и у овим врелим летњим данима на језеру је највише деце.

Најмлађи када се уморе од пливања могу да се одмарају и на коњима. То је посебна атракција за унучиће који током лета долазе код својих бака и дека из разних делова Европе.

Љубица Станковић је допутовала на распуст из Француске, а Моника Голубов из Аустрије.

Овде уживају и кажу да им је веома лепо, јер на једном месту имају и где да се купају, друже са домаћим животињама и да једу домаће грожђе.

Још 1914. године Љиљанин чукундеда на овом месту имао је мали видноград. После скоро једног века на истом месту никли су много већи засади. Да би могли да се посвете и здравој производњи вина решили су да уклоне депонију и да направе вештачко језеро.

"Ово је зачетак нечег новог, постоји велики потенцијал за развој Иланџе. Сеоски, етно и вински туризам овде имају перспективу и тек започињемо једну причу у којој видимо лепшу будућност за све мештане, поготову младе Иланџане који хоће да раде и који желе да наставе живот на селу", каже Љиљана Станковић.

Станковићи планирају да у наредном периоду овде направе и бунгалове за госте који желе неколико дана да проведу на селу и винарију за произвдоњу 200 хиљада литара вина, јер желе да својим напитком крену у освајање и француског тржишта.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342-555 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи