Читај ми!

Летњи математички камп у Шапцу

Иако распуст још траје, учионице Основне школе "Николај Велимировић" у Шапцу, пуне су ђака. Четрнаести летњи математички камп ове године окупио је рекордан број младих математичара из Србије и окружења. Учешће је бесплатно, а предавачи раде волонтерски.

Учионица четвртог разреда Основне школе "Николај Велимировић" у Шапцу, испуњена је до последњег места. Израчунавање обима правугаоника и квадрата, за мале математичаре је кажу, изазов, али и занимљива игра бројевима.

Млади математичари кажу да су ту дошли како би научили нешто ново, али и обновили знање из прошле године.

Током седмодневног кампа одржаће се око 120 предавања. Поред основаца и средњошколаца из Шапца, у граду на Сави борави око 90 ђака из околних земаља.

"Долазим четврти пут за редом на овај камп, очекујем да ће овај бити бољи од свих осталих. Овде ми се много свиђа'', каже Филип Божић из Бијељине.

Милица Бабић из Бања Луке каже да јој ово много значи, јер су предавачи вршњаци и зато лакше може да постави питање.

Уз математичке задатке у овој школи стасавали су и данашњи предавачи, освајачи бројних медаља на такмичењима.

"Бити предавач у неком смислу је слично као бити ученик, зато што и ви сваки дан учите нове ствари. Ако ви не научите нешто ново, неће моћи ни да пренесете знање тим ђацима", објашњава Раде Шпегар, студент на америчком универзитету Стенфорд.

Да брзо мисле и развијају такмичарски дух, труде се и наставници. Поред математике, ове године организована су предавања из физике и математике.

"Основни циљ кампа је надоградња стечених знања и међусобна вршњачка едукација, тј. повезивање ученика, размена знања'', каже наставник математике ОШ ''Николај Велимировић'' Мирољуб Исаиловић.

Државни секретар у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин каже да ови мади људи, којих има много у Србији са изузетним знањем, али без посла, нису проблем Србије, већ потенцијал.

Следећи успехе узора бивших ученика ове школе, млади математичари имају добру основу за напредовање, кажу организатори. У паузама између предавања, за учеснике кампа организован је рекреативни одмор, као и посете знаменитих места у Мачви.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353-269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи