Читај ми!

Неискоришћени потенцијали смедеревске луке

Дунавом поред Смедерева годишње прође више стотина путничких бродова од тога скоро 500 пристане у Београду, а ниједан у смедеревској луци. Све би било другачије да Смедерево има пристаниште за белу флоту.

Давне 1883. године у Смедереву је изграђен пристан дужине 550 метара за трговачке и путничке бродове, а још раније у 15. веку у његову луку су упловљавале и испловљавале лађе натоварене разном робом. Данас лука служи само за претовар руде, гвожђа и кокса за Железару и отпрему њених производа.

Богата понуда културно-историјских споменика, музејске поставке, богата трпеза и традиционално добро вино сваком посетиоцу учиниће боравак у граду деспота Ђурђа и Јерине незаборавним.

Бродићем Ада може се Смедерево разгледати и са воде. Сваког дана вожњом, која траје два сата, велики број људи ужива у погледу на град и бујну природу која га окружује. Туристи са белих лађа само у пролазу баце поглед на старе зидине Тврђаве и одлазе даље.

Многи су писали о Дунаву-од његовог изворишта до учешћа, али већина није спомињала Смедерево.

Нова теретна лука постоји низводно од града, али још нема железнички колосек на чијих 5,3 километра, према прорачунима Саобраћајног института, треба око осам милиона евра, и то је основни разлог зашто се старој луци не препушта пристан за белу флоту.

Градско веће одобрило је припреме за измештање старе теретне луке из градског језгра па се у догледно време Смедерево може надати првим туристима са великих белих лађа.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 227-065

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи