Читај ми!

Младунци ретке птице поново на слободи

Три младунца еје ливадарке, изузетно ретке врсте птице грабљивице, који су пре месец дана пронађени у атару селу Доња Вапа крај Сјенице, после опоравка и привременог смештаја у Прихватилишту за дивље животиње у ЗОО врту Палић, враћене у своје природно станиште на Пештеру.

Готово без оклевања, три младунца строго заштићене врсте грабљивица еје ливадарке, полетела су са простора на коме су пре месец дана, током косидбе ливаде, случајно пронађена и спасена.

"Смрт им је била неизбежна због рода, имамо овде роде, велике чавке. Када сам покупио ливаду оне су остале откривене и сигурно би страдале. Драго ми је да су успеле да одрасту", каже Сеад Папић из Доње Вапе.

"Ми смо их нахранили скакавцима, напојили преко цевчице водом, спаковали и отишле су. Драго ми је што је успела акција комплетно и полетеле су", каже Месад Реброња из чуварске службе Резервата "Увац".

Кристијан Овари, биолог зоо врта "Палић", каже да задатак није био ни мало једноставан, јер се птице врло брзо науче на човека, да је он извор хране, а њихов задатак је био да их науче да оне саме морају да се сналазе за храну.

Пронађени птићи селице, сада двомесечне еје ливадарке способне за самосталан живот, представљају изузетно редак, последњих деценија можда и једини, примерак ове врсте код нас.

Директор Завода за заштиту природе Србије Александар Драгишић каже да еје ливадарке броје тек десет до 17 парова у Србији, тако да је, како додаје, ово пуштање три примерка у природу од великог значаја.

"Заслужује пажњу зато што се ради о врсти од националног међународног значаја заштите. Ова врста се налази на националним и међународним листама за заштиту. Ради се о строго заштићеној врсти птица у Србији где је Завод дужан као државна институција да се стара о њима", каже орнитолог Завод за заштиту природе Србије Братислав Грубац.

А да заштита природе зависи од свих нас, показала је и ова акција у коју су се, уз подршку резервата "Увац" на чијој територији тренутно постоји око 140 врста птица, укључили сви.

Директор Резервата "Увац" Бранко Бијелић каже да се враћају ретке врсте птица, као што су брадан, црни лешинар, као и сада еје ливадарке и да се нада да ће то и у будућности бити још боље.

Младунце еје ливадарке, уз најпре адаптацију на овај простор, ускоро чека пут до јужне Сахаре, а онда на пролеће можда и њихов повратак у место рођења на Пештерској висоравни.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513-552

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи