Читај ми!

Лек на рецепт и у приватним апотекама

Од јануару ове године, приватне апотеке су у могућност да склапањем уговора са Републичким фондом за здравствено осигурање, издају лекове на рецепт. У Шапцу, од око 40 приватних апотекара, већина је то и учинила.

У приватним апотекама које издају лекове на рецепт, промет се свакодневно повећава, тврде апотекари. Због много брже и једноставније набавке него у државним установама, ретко се догађа да траженог лека нема.

"Све више пацијената нам указује поверење, мени је то веома драго, чак и они који су били тврдокорни, да иду само у државне апотеке, због општег дефицита код њих, све се више пребацују на нас, узмемо податке од њих набавимо, и веома брзо испоручимо", каже Душица Николић, апотека "Пилула".

У почетку, апотеке се издавале само медикаменте. Шест месеци касније, код приватника се могу купити и лекови са приоритетне листе који нису регистровани у нашој земљи.

"Сада смо почели да издајемо све оно што иде на налог, пелене за одрасле, трачице за шећер, а могу и ексклузивно да вам кажем да смо добили дозолу да издајемо лекове са ''Д'' листе'', каже Татјана Милошевић из апотеке "Мелем".

Пацијенти у приватним апотекама, по истим условима као и у државним на рецепт највише купују лекове за терапију хроничних болести, хипертензију и дијабетес.

"Дешавало се да у државној апотеци не нађем лек, с обзиром да имам болесну мајку којој је терапија неопходна, овде идем без размишљања да ли ћу наћи или не", каже један суграђанин.

"Увек дођем са рецептом, и нађем лек који ми је потребан, стварно сам задовољна и на услугу, и на сардњу, јако су пријатни", каже суграђанка.

Иако је државама је за плаћање приватним апотекама одредила рок од 150 дана, од фактурисања до уплате прође мање од три месеца.  

"Однос са Фондом јако добро функционише, уплате иду редовно, ми фактуришемо, Фонд нема много примедби, нема много оспорених рецепата. Ако нешто баш искрсне, али и то решавамо у врло кратком периоду", каже Ненад Радовић из апотекарске установе "Мелиса".

Уговор са Републичким фондом за здравствено осигурање закључује се на годину дана. Због повећаног промета, у шабачким апотекама кажу да ће наставити сарадњу са државом.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353-269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи