Читај ми!

Несташице воде због квара на "Рзаву"

Угрожено водоснабдевање подручја са око 150 хиљада становника. Други дан за редом проблеми са снабдевњем водом у Чачку, Горњем Милановцу, Лучанима и Гучи. Од јутрос без воде и Пожега, у Ариљу само техничка вода. До отклањања квара на водосистему "Рзав" грађани ће се водом за пиће снабдевати из цистерни.

Потрошачи у Чачку и Горњем Милановцу други дан за редом имају проблема са снабдевањем водом због квара на водосистему "Рзав". Без воде Лучани и Гуча, а од јутрос и Пожега. У Ариљу грађани добијају само техничку воду. Угрожено је водоснабдевање подручја са око 150 хиљада становника.

У Чачку смањен притисак воде у славинама имају грађани који живе у нижим зонама, док су на већим висинским зонама и изнад другог спрата у стамбеним зградама без воде.

У "Водоводу" истичу да је обезбеђен довољан број цистерни из којих грађани могу да се снабдевају водом.

Без воде је тренутно и чачанска Болница, због квара на болничком хидрофорском постројењу. У току је отклањање квара, а до тада је за Болницу обезбеђена цистерна са 12 кубика воде.

Војна компанија "Слобода", која је највећи потрошач воде у Чачку, обуставила је производњу, како би грађани имали већу количину воде.

Несташицу воде изазвао је квар на централном магистралном водоводу водосистема "Рзав", који се догодио јуче око 12.30 у месту Пријановићи, код Лучана.

Јавно предузеће "Рзав" из Ариља, које снабдева водом пет градова, због квара је обуставило испоруку воде Чачку, Лучанима и Горњем Милановцу.

Чачак и Горњи Милановац из сопственог водосистема успевају да обезбеде трећину потребне воде, али је Завод за заштиту јавног здравља у оба града забранио употребу воде за пиће до даљег.

Воду за пиће грађани ће моћи да користе са девет цистерни које круже градом. Приоритет у снабдевању имају вртићи, болница и установе од јавног интереса.

"Ми смо јутрос предузели мере мислећи да ће то бити много драматичније. Врло смо близу нормалног функционисања", каже Миро Лазаревић, директор Болнице у Горњем Милановцу.Наизменичне обуставе испоруке техничке воде по градским реонима најављене су после заседања општинског штаба за ванредне ситуације.

"Како ће то да буде зависи од потрошње, то снабдевамо са наших алтернастивних избора са резервоара из Бањана и са Шибана. То је трећина наших потреба које треба да рационално распоредимо", каже Рајко Нешковић, директор ЈКП Горњи Милановац. 

Резервоари који се пуне са Рзава су празни. До санације квара, Горњи Милановац ће ће се снабдевати са Бањанског, Брезанског и Вујанског система. 

Лучани и Гуча су потпуно остали без воде и снабдевају се из цистерни.

Без воде је јутрос остала и Пожега, док становници Ариља имају само техничку воду.

У Пожеги је обезбеђено водоснабдевање Болнице, Дома здравља и Дечјег вртића. За становништво је за сада једна обезбеђена једна цистерна, а очекују се још две.

Надлежни упозоравају да ће, и по завршетку радова на "Рзаву", грађани неколико дана имати само техничку воду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи