Укус лубенице јачи од лоше године

У Слепчевићу, највећем бостанџијском селу у Мачви, овог лета сазреће више од 10.000 тона лубеница. Бостанџије из овог места истичу да ова година није тако добра, али упркос томе лубеница представља сласт за мештане овог места и везала је многе младе за село.

Док су нам ових дана лубенице добродошле за освежење, бостанџије, кажу, сезону неће памтити по добром роду и добрим откупним ценама. Упркос томе, у Слепчевићу, највећем бостанџијском селу у Мачви, не одустају од лубеница.

Засади се сваке године увећавају, а овог лета сазреће више од 10.000 тона.

Највеће лубенице на парцелама у овом месту достизале су до 30 килограма, а сласт сваке пореде са првим пољупцем.

Зато кажу највећи мачвански произвођачи, страст за лубеницама не може да престане. Први бостан у Слепчевићу, Гошићи су посејали на неколико ари пре тридесет година. Данас под врежама имају скоро седам хектара.

"За бостанџију је битно да су му лубенице крупне и квалитетне и њему је тада пуно срце. Због ње сам и факултет завршио да би биле овакве", каже Слободан Гошић Слепчевића.

Свака трећа кућа у селу има лубенице. Док су старији задужени за производњу, трговина је препуштена млађима.

"Од овога се школујем, надам се да ћу следеће године имати довољно новца да платим школарину", каже Сања Јаковљевић из Слепчевића.

Бане Брајић истиче да је било извоза и у Чешку и да они траже ситније лубенице од три до четири килограма, а да се у Словачкој траже веће лубенице од 8 до 12 килограма.

Продаја и на велико и на мало 

За продају на мало, приколице су постављене на сваких стотину метара магистралног пута кроз село.

За веће откупе трактори завршавају поред фудбалског терена. Ка маркетима трговинских кућа, бостан се одавде годинама одвози по систему преламања дугова.

"Ми дајемо репроматеријал, они враћају дугове преко робе кад је берба. Почели смо са 15 динара, цена лубенице сад је дошла до 8, откупили смо око 50 вагона", објашњава Владица Перовић из Мирјева.

Бостанџије кажу да је ова година лоша, али да мора да се ради јер је засађено много бостана и мора бар улог да се извуче.

"Оставимо по коју за наше фудбалере после тренинга да се освеже. За освежење произвођачима би више пријала виша цена. За квалитет не брину", каже Коста Комановић из Слепчевића.

Влада Кузмановић објашњава да је лубеница зрела у слатка, када "шобоће" кад је куцне, а када звони то значи да није довољно зрела.

"Ове године под бостаном је 200 хектара. И поред мање зараде, кажу планирају нове засаде јер им је сласт лубеница, и јер је за село везала бројне младе", објашњава Кузмановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи