Читај ми!

Битка за Жућу

Краљевчани данима покушавају да спасу пса Жућу, који је отрован нервним отровом. Деца сакупљају новац "од врата до врата", а новчана помоћ стиже из целе Србије. Жућино стање је озбиљно, али се сви надају да ће најпознатији краљевачки пас добити битку.

У краљевачком насељу Моша Пијаде већ неколико дана траје акција спасавања пса Жуће, кога је отровала непозната особа, претпоставља се, јаким нервним отровом.

Жућа је стар десетак година и омиљени је у крају, па сви који су га волели прикупљају новац за његово лечење.

Снежана Нена Митровић покренула је на Фејсбуку акцију за помоћ Жући, којем ће данима бити неопходни медикаменти и надзор ветеринара.

"Задовољни смо одзивом људи из целе Србије који уплаћују новац и распитују се за Жућино стање", нагласила је Митровићева у изјави агенцији Фонет.

После сваког доласка код ветеринара, Митровићева има обавезу да направи мали извештај и слика Жућу, како би они имали увид у његово лечење.

Деца из краја направила су кутију са натписом "За помоћ отрованом Жући" и прикупљају новац "од врата до врата" и испред највеће радње у крају.

Мина, Анастасија, Јована и Тамара су у великој групи деце која организују дежурства како би у сваком тренутку неко био поред Жуће.

Не могу да замисле да Жућа изгуби битку, јер је он пас који је ту од рођења већине деце која се за њега боре. Негују га, хране и воле.

Према речима ветеринара Александра Калуђеровића пас је у лошем стању због оштећења центраног нервног система и малог броја леукоцита.

Његово стање се, ипак, поправља, па се сви надају да ће најпознатији краљевачки пас добити ову битку, истиче Калуђеровић.

Отров бачен у близини вртића 

"Тај који је бацио отров бацио га је у близини обданишта, школе, у парку где су и деца могла да буду отрована", упозорио је Калуђеровић.

Каже да жућин случај није први, а нажалост ни последњи, али је тровање код паса тешко доказати.

Према његовим речима, једино на Војно медицинској академији у Београду може да се дијагностикује која врста отрова је коришћена, али је највећи проблем што је починиоца тешко открити.

Због све учесталијег тровања напуштених и власничких паса, јавности се обратила и Група љубитеља и бораца за права животиња, у чијем саопштењу се наводи да је у исто време отрован још један пас, који је угинуо у највећим мукама.

Како се истиче у саопштењу Групе, Жућа ће се можда извући захваљујући брзој и племенитој акцији, пре свега деце која су алармирала ветеринаре и раднике зоохигијене градске "Чистоће". Апелују на полицију да учини све да кривац пронађе.

Жућа је пре осам година, чим је започет ЦНР програм, био један од пет првих стерилисаних паса у Краљеву и редовно је вакцинисан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи