Читај ми!

Обновљен Сабор у Медвеђи

На обновљеном сабору у Медвеђи код Трстеника, у програму и традиционалним спортским играма учествовали су мештани и њихови гости, чланови десетак културно-уметничких друштава.

У Медвеђи код Трстеника, после више деценија, обновљен је народни сабор. У програму и традиционалним спорстким играма, поред мештана, учествовали су и гости, чланови културно- уметничких друштава.

Трка уназад за коју је требало више спретности него снаге имала је и симболику. Да подсети на време када се на Сабору у Крушаку, ливади у центру села, играло, музицирало и наводаџисало. Ради упознавања, ту је долазила је младеж из целог Поморавља.

"Свирало се повозно коло. То није коло за игру и поскакивање, већ за удварање", објашњава Милош  Бајић. "Момак стане испред девојке и чека. Уколико она каже да је слободно, онда он улази у коло до ње и хвата је за руку. Наравно све под присмотром родитеља."

Седамдесете и осамдесете, када је и Сабор био најпосећенији, године су када се у Медвеђи највише градило. До сваке куће стигао је асфалт, село је добило нову школу, здравствену станицу, вртић.

Захваљујући близини Трстеника, који је тада био јак привредни центар, и калемарима, Медвеђа је по квалитету живота конкурисала варошицама, па и мањим градовима.

"Када је наступила економска криза", каже Ненад Здравић, "дошло је до одлива становништва  и слабијег прираштаја, што је довело до тога да ово велико село полако остаје без људи."

Село Медвеђа има око 850 домаћинстава, са преко 2.000 становника. Без обзира на то, склапа се мало бракова, па је Сабор добра прилика за упознавање.

Времена су се променила, па су се девојке показале сналажљивије и виспреније у свему, па и у спортским дисциплинама.

Марина Брадић за себе каже да је спортски тип: "Играм фудбал у женском тиму крушевачког Напретка. Пријавила сам се за дисциплину трке у џаковима да се опробам. Пошло ми је добро од старта и победила сам."

Славољуб Ристић, организатор Сабора, истиче да без обзира на то што данас на Сабор долази образованији свет, традиција мора да се поштује:

"Морамо да се вратимо, наставимо тамо где је прекинуто, мада ће чвор увек да се познаје."

У Медвеђу код Трстеника дошао је и Радмило Јовановић из Медвеђе код Лесковца да, као признати фрулаш, допринесе враћању традиционалних вредности у трстенички крај.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи