Ко је одговоран за нестанак симбола Новог Пазара

Држава само прописује услове и начин конзервације објеката од значаја али је сувише сиромашна да улаже у приватну имовину без обзира на значај објекта, због чега не сноси одговорност за нестајање Смаилбеговића хана на Старој чаршији, рекли су у Заводу за заштиту споменика.

Републичка грађевинска инспекција Министарства животне средине, рударства и просторног планирања извршила је на објекту званом „Граната" (Смаилбеговића хан), који је проглашен  за непокретно културно добро од изузетног значаја, инспекцијски надзор по службеној дужности у априлу прошле године, рекла је Весна Руменић, републички грађевински инспектор.

Она је навела да је, због лошег стања објекта, свим власницима издато решење о забрани коришћења и наложено да хан обезбеде и онемогуће приступ неовлашћеним особама.

Рајко Чубрић, из Завода за заштиту споменика Краљево, рекао је за РТС да држава не сноси одговорност за нестајање Смаилбеговића хана на Старој чаршији, иако је објекат саставни део целине од значајног националног интереса.

Држава само прописује услове и начин конзервације, али је сувише сиромашна да улаже у приватну имовину без обзира на значај грађевине, објаснио је Чубрић, који наводи да је Завод покушао да конкурише за средства код Министарства културе, али да нису одобрена управо због власничке структуре тих објеката.

Архитекта Завода за заштитуу споменика Марина Нешковићм која је са оцем радила на заштити тог објекта, изразила је жаљење што је објекат од великог значаја, који је у лошем стању већ 30 година, на крају и нестао са лица земље. Она страхује, како је рекла за РТС, да ће исту субину доживети и Амир агин хан из 17 века, који је такође у приватном власништву.

Новинару РТС-а Зоран Ратковић, начелник Ватрогасне станице у Новом Пазару, потврдио је да су ватрогасне екипе одмах стигле  на место пожара, али да због старости објекта направљеног од дрвене грађе није било шансе да се спасе. Срећом, како је рекао, успели су да спрече ширење пожара на сиуседне објекте удаљене само два метра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи