У име старих у чајетинским селима

Чајетински волонтери, већ два месеца, обилазе старце у златиборским селима, друже се са њима и помажу им у свакодневним обавезама.

Пројекат "У име старих" Удружења грађана Златиборски круг, реализује се и у Нишавском округу, у партнерству са организацијама Друштво за развој креативности из Алексинца и Удружења самохраних мајки из Ниша, а уз подршку амбасаде Краљевине Норвешке.

У опустелом засеоку Тодосијевића у Горобиљу је само њих троје, Јела и комшије Добринка и Рашо. Време мере од доласка до доласка деце, однедавно и Милене, Николе, Ане, Јагоде и Аца, чајетинских волонтера.

"Помогну ми увек. Пре су ми у кући лепо средиле, онда ми је исцјепо Никола нека дрва...", каже Јела Тодосијевић из Гостиља. "Они су мени толико драги, ко да дођу ови моји из Ужица."

Најважнија је лепа реч, каже Добринка Тодосијевић: "Они дођу, насмијемо се, фино, лепо... Провере нам и шећер и притисак."

Радост дружења је обострана. Милена Веланац, апсолвенткиња медицине, а сада и волонтер, каже да јој ово много значи:

"Рад на терену и оно што смо вежбали на факултету доста се разликује; пацијентима такође значи да неформално поразговарају с неким, да се посаветују. Много је лакше причати у њиховој кући него у ординацији."

Слично је и искуство Ане Филиповић, ученице Медицинске школе, која каже да јој је веома важно корисно проведено време:

"Када знам да сам помогла некоме, да нисам само потрошила време без везе, већ да сам учинила нешто добро за неког другог, мени значи, јер се осећам боље. Имам искуство из овога, јер знам после како са различитим људима, знам шта ме очекује у животу."

Дванаесторо волонтера, углавном средњошколаца, два пута месечно, од јула, и речју и делом, помажу старијим Златиборцима у седам чајетинских села, на предлог месних заједница.

"Ми се не поклапамо ни у једном старачком домаћинству са услугама Центра за социјални рад", објашњава Јагода Јеремић, координаторка пројекта "У име старих" и волонтер, "баш из тих разлога да бисмо помогли што већем број старих."

Волонтери су добродошли гости у 38 домаћинстава: и једни и други су сигурни да ће се, и након априла наредне године, када се пројекат завршава, наставити њихово међугенерацијско дружење.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи