Рзав - на корак од несташица воде

У Водосистему Рзав, из кога се водом за пиће снабдевају општине Ариље, Пожега, Лучани, Горњи Милановац и град Чачак, на снази је забрана прекомерног трошења воде.

Због смањене количине воде у Рзаву, на снази је ограничење потрошње воде из водовода у пет општина моравичког и златиборског округа.

О мерама и начинима како да грађани што мање осете последице рестрикције договорили су се представници свих корисника и јавног предузећа "Рзав".

Врели август условио је повећање потрошње воде за око 40 одсто док је доток реке смањен за преко 200 литара у секунди, па је најважнија мера штедња.

У самом Ариљу, које је на обали Рзава, већ су предузели прве мере, како би обезбедили довољно воде.

Рзав, који се на појединим местима може прећи и пешице, а да се воде не дохвати, уобичајена је слика лети. Зато је одавно планирана градња акумулације.

Обрнута логика

Међутим, прво је, обрнутом логиком, пре две деценије отворена фабрика воде, а градња саме акумулације у Сврачкову, око које се још увек воде полемике с еколозима, започета прошле године.

Тада је планирано да брана буде готова за шест година, али се гради онолико колико финансијске могућности дозвољавају тако да се тешко може предвидети када ће бити завршена.

У међувремену, на подручју на коме живи око 250 хиљада становника, остаје да се изналазе друге могућности како би се превазишли критични сушни периоди, који долазе, углавном, половином августа.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513-552 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи