Читај ми!

Бесплатна анализа земљишта

Локалне самоуправе у Средњем Банату обезбедиле су бесплатну анализу земљишта, за коју је ангажована Пољопривредна стручна служба у Зрењанину. На основу резултата анализе ратарима се дају смернице како да побољшају састав земљишта, што им омогућава и додатне уштеде.

Драган Стеванов, пољопривредник из Зрењанина, у протекле три године редовно је доносио узорке земљишта са својих њива на анализу. Захваљујући томе, користио је оптималне количине минералних ђубрива и повећао приносе за трећину.

"Захваљујући резултатима које сам добио, моћи ћу ове године да изоставим минерална ђубрива", каже Стеванов. "Тиме ћу снизити трошкове производње, што није без значаја, посебно јер тренутно цене основних ратарских култура падају."

Пољопривредна стручна служба у Зрењанина анализира земљиште већ три деценије, а резултати се сабирају и пољопривредницима дају смернице како да побољшају састав минералних материја у земљишту.

"Дошли смо до закључка да многе парцеле не треба уопште ђубрити, а на трећини парцела недостаје фосфор", истиче Драган Марковић из Пољопривредне стручне службе Зрењанин. "Такође смо уочили да све више парцела има кисело земљиште."

Иако је законски регулисано да мора да се провери састав земљишта, многи то забораве, чак и када је то бесплатно. Ову меру ратари најчешће користе зими, пред прихрану пшенице, а стручњаци истичу значај и летње провере.

Пољопривредницима са територије Зрењанина, Житишта и Новог Бечеја локалне самоуправе плаћају анализу земљишта. Очекује се да и остале општине на овај начин помогну својим ратарима, јер обрада једног узорка кошта око две хиљаде динара.

У Пољопривредној стручној служби у Зрењанину истичу да је обезбеђен новац за 2.000 узорака и да ће се бесплатна анализа обављати до испуњења те квоте.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 223 534 566

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи