Читај ми!

Ужички трубачи бојкотују Сабор?

Ужички крај, чији су оркестри до сада у Гучи освојили 15 награда као најбољи, тридесетак "Труба" публике и десетак награда најбољем трубачу, на овогодишњем драгачевском сабору имаће само два представника.

Од бар једанаест оркестара из Западне Србије, колико је требало да учествује на недавном златиборском сабору, дошла су само два - што је увод и за бојкот Сабора у Гучи.

Да незадовољство трубача пријемом, поделом награда и укупним односом одавно тиња потврђује Драган Остојић који је до сада са колегама, оцем и синовима, више од сто пута учествовао на саборима.

"Да ви прођете иза позорнице док ми чекамо на наступ, да видите ту разне мешетаре који муљају око награда а немају благе везе ни с музиком ни трубом, а о наградама одлучују неки моћници", наводи Остојић публици непознате детаље. "Свашта се дешава, једно се чита, други прима награду, све је то тињало и дошло време да ескалира. Жао ми је што су и ова два оркестра на Златибору учествовала. Ако смо ми старији то пропустили, ови млађи су изгледа бистрији и они ће то да исправе."

Три најпознатија оркестра из ужичког краја у Гучи учествују ревијално, а управо млади трубачи из других оркестара одлучили су се на бојкот такмичења.

"Унапред се знају победници", наглашава Иван Јовановић, трубач из Ужица. "Чак смо добијали и СМС-ове и анонимне поруке унапред ко ће победити и испоставило се да је то тачно. Вероватно нећемо учествовати ни следеће године, уколико се нешто не промени."

Радиша Витезовић, трубач из Тубића крај Косјерића, каже да их нису уплашила нова правила, како неки сугеришу:

"То су све песме које смо свирали на почетку, када смо тек учили да свирамо, а интерес и жеља сваког трубача је да напредује."

И док су раније у време Сабора сви путеви из ужичког краја водили у Гучу, а на сабор се ишло породично, сада то није тако. Померање такмичења за вечерње сате променило је и структуру публике.

Настала у славу трубе, Гуча се претворила у велики бизнис. Труба се, осим што на све стране звоне ђурђевдани и калашњикови, помало повукла и изгубила пред концертима естрадних звезда у великом вашару, а бојкот је, како кажу, њихов апел да се у Гучи нешто промени, у интересу и сабора, и трубе и трубача који су јој донели планетарну славу.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи