У Ужицу нигде ‘лада нема

Ужице је град у котлини што му лети, иако је на обалама реке, додаје који степен више. Ужичани имају још један проблем - мало је места где могу да се окупају, а да су сигурни да је безбедно. Избор је углавном да оду ван града.

Први, и дуго једини, базен у ужичком насељу Севојно после три деценије сталног рада и друго лето ће испратити без купача. После приватизације и одласка под хипотеку, сада је станиште жаба и зараста у коров а покушаји да се откупи од банке чије је власништво су пропали. Био је прескуп.

Не ради ни нови затворени базен, који је додуше на тренутак радио - за свечано отварање у октобру.

У међувремену, вештачењем су утврђени бројни пропусти, па се стигло до пројекта санације. По завршетку папирологије, требало би да почне поправка крова.

Сви трошкови ће ићи на рачун пројектанта и изводјача, наглашава Никола Максимовић, директор Дирекције за изградњу: "Важно је да град неће ништа плаћати и надам се да ћемо ускоро отворити базен."

Оно што Ужичанима преостаје за освежавање током лета је градска плажа.

Може купање - ако не роните, не гледате, не гутате...

Некадашње "ужичко море" постало је, после градње акумулације за водоснабдевање, сувише хладно. Осим најсмелијих, грађани Ужица немају где да се купају.

Воду на плажи једном седмично контролише Завод за јавно здравље. По досадашњим анализама, вода је 3. класе што значи да може да се користи за купање, али уз многа ограничења и мере опреза.

"После купања обавезно је туширање топлом водом и сапуном", упозорава др Оливера Јањић, "да се не рони, не гледа у води, не гута, не задржава дуго, а све препоруке се посебно односе на децу."

Последњих година у Ужицу и околини саграђено је неколико мањих базена, углавном приватних, без много амбиција и контроле, а ових дана отворен је још један чији власници најављују озбиљнији рад.

Цене за коришћење приватних базена су различите, и крећу се од 200 до 500 динара. Ако се томе дода бар нешто од хране и пића без хиљадарке или више дневно тешко може да се прође.

Једино бесплатно освежење на 30 и нешто степени су градске чесме. Градили су их крајем 19. века ужички трговци и данас служе истој сврси - да угасе жеђ.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи