Да и ми пробамо боровнице

Сезона бербе боровница на Власини почела је 20. јула. Захваљујући добром раду чувара природе, дивљих берача је мање, па до којег здравог и укусног зрна, после дужег времена, могу да дођу и мештани.

И дуж пута ка Чемернику, боровница има на великој површини, па су на планини видљиви први знакови берача. Оних нелегалних, јер са појавом чувара природе иза њих остаје нешто мало плодова и, наравно, грабуље.

"Ево, затекли смо бачене грабуље", показује Радош Костадиновић, чувар природе на Власини. "Видите и сами какве су ове боровнице пуне листа и траве. Они су нас видели, па су побегли. Није нам лако, а понекад је потребна и интервенција полиције."

Мало даље екипа РТС-а је затекла и камп. Чувари кажу да их је ове године мање. Званично, берба боровница почела је пре десет дана.

Надлежне инспекцијске службе и власински ренџери, како их овде зову, непрекидно су на терену. Резултат рада у првој седмици је 50 прекршајних пријава и 90 одузетих чешљева.

Берба боровница на Власини није забрањена, али само уколико се то ради руком.

"Грабуљама они уништавају комплетну биљку", објашњава Новица Станковић, из установе Предео изузетних одлика "Власина", "таквим скидањем плода она се суши и потпуно уништава, а тако се смањују површине у наредним годинама."

Сузбијањем дивљих берача, посебно скидања зелених бобица почетком јула, боровнице могу да пробају и мештани. После дужег времена, кажу, засладиће се по којим зрном у природи.

Мештани од њих праве сок, слатко и ликер, а најлепше су, како каже Лидија Арсић, када се једу док се беру.

Руком браних боровница има и на пијаци. Цена за килограм је 400 динара. Мартина Николић каже да не може набрати онолико колико може да прода и да је за двадесет минута продала 20 килограма.

Оштра контрола утицала је и на откупну цену: од 20. јула повећана је за 50% - са 110 на 165 динара.

Томислав Станковић, из откупне станице Промаја, напомиње да откупљују само од обучених берача, који имају потврду за бербу, и добијају чисте и зреле боровнице, па је и цена висока.

Пребогата боровницама, све богатија дивљим малинама које су, због замирања испаше на власинским висоравнима, ове године родиле као никада. Иако откупа и зараде нема, за лични ужитак треба знати. За брање лакша, а по лековитости скоро једнака боровници.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи