Читај ми!

Чега се све одричемо због кризе?

Економска криза, поскупљења и ниске зараде, већину грађана Србије приморале су да промене животне и куповне навике. Истраживања говоре да се најтеже одричемо прослава и цигарета, а забрињава податак да најмање новца издвајамо за одлазак код лекара и образовање. Стручњаци кажу да је неопходно направити листу приоритета.

Кућни буџет је све теже попуњавати редовним приходима, па су они који немају друге изворе зараде, принуђени да одустану од неких потрошачких навика. Све је више грађана који и основе потребе своде на минимум.

Када цене на пијацама и у трговинама расту брже од зарада, неопходно је направити листу приоритета, кажу стручњаци.

Истраживања говоре да се Срби најчешће одричу куповине нове одеће, обуће, новина, књига, путовања и оброка ван куће. Апели за штедњу су свакодневни.

"Поставља се питање шта учинити када више не буде било шансе за  штедњу, кад више не будемо имали чега да се одрекнемо. Шта учинити у ситуацији када дођемо до нивоа у ком смо испробали све могућности штедње", каже Никола Макојевић, економиста.

Прве на удару кризе нашле су се велике инвестиције попут куповине стана или аутомобила. Кризу осећају и млади. Вечерњи изласци су, кажу, све ређи, а о путовањима у иностранство и не размишљају.

Интересантно је да је листа ствари којих ћемо се најпре одрећи, код нас нешто другачија. Најтеже се одричемо прослава и цигарета, а забрињава податак да се високо на листи ствари које најпре бивају прецртане, налазе одлазак код лекара и образовање.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335-542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи