Читај ми!

Тајна Рајачких пимница

Тимочка крајина позната је по виновој лози и традиционалном прављењу вина. У појединим селима близу Неготина и данас постоје пимнице у којима се чува вино. Рајачке су најпознатије, које су и заштићено културно добро.

По виновој лози и традиционалном прављењу вина, Тимочка крајина позната је у многим крајевима света. У појединим селима близу Неготина и данас постоје вински подруми, тзв. пимнице у којима се чува вино. Рајачке су најпознатије, које су и заштићено културно добро. Док је било винограда, пимнице су биле живе. Данас је, међутим, потпуно другачије.

Ако се тишина негде најбоље чује, онда је, кажу, то изнад Рајца, у чијим се подрумима на брду прави и чува најбоље вино. Међутим, тај мир, који је вину потребан да сазри, данас је другачији, јер овде скоро да нема људи. По неко наиђе, на путу до винограда, јер ових дана кажу, има посла.

Виноградар Миодраг Станојевић каже да докле год буде могао, он ће одржавати имање, а када више не може, све ће да пропадне.

Годишње тим пределима прође око 15.000 туриста. Међутим, до камених подрума с краја 18. века, из којих је вино некада извожено за Француску, Немачку и Русију, нема ни путоказа, ни доброг пута.

Некада је ово необично насеље имало 300 активних пимница колико је било и домаћинстава у суседном селу Рајац. Данас су тамо углавном старачка домачинства, па је отворено тек 50 подрума.

Када су пре четврт века Првуловићи дошли као туристи, одлучили су да купе пимницу и виноград и започну посао. Сада имају три хектара под виновом лозом.

Виноградар Наталија Првуловић каже да чим стигне у пимнице прво обиђе виноград јер он тражи љубав, нежност и тражи да му се прича. Како је рекла, виноград може да обрађује само онај ко то воли.

Власник пимнице Драгиша Првуловић рекао је да је највеће задовољство када дође странац и када каже да скоро није ништа слично пио. "То је наша заслуга, али и заслуга краја и поднебља", истакао је Првуловић.

Катанци и порушени кровови ни у том крају нису реткост. Винска варош, међутим, обично оживи с јесени када се ангажују радници на берби прокупца, зачинка и црне тамњанике.

Винар из Рајца Мирољуб Стојановић каже да има интересовања и за вино и за грожђе и додаје да далеко боља ситуација, међутим, како је навео виногорје је смањено, али последњих година се захваљујући кредитима подижу нови засади.

Кроз свројверсни камени градић прошли су многи познати и непознати. Најчешћи гости били су глумци, којима су Рајачке пимнице биле дом у време снимања Тимочке буне и серија о Хајдук Станку и Вуку Караџићу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи