Читај ми!

Бугари напустили Интерлеминд

Када је 2005. године лесковачки Интерлеминд приватизован, радници су очекивали да ће имати посао и редовне плате. Власници из Бугарске су, међутим, крајем прошлог месеца отишли из Лесковца и за собом оставили гомилу проблема.

После осам година од приватзације фабрике пластифицираног лима Интерлеминд у Лесковцу власници из Бугарске напустили су Србију, раднике оставили на улици, а имовину предузећа ставили под хипотеку.

Када је пре скоро шест година бугарски бизнисмен Валентин Захаријев отворио нову фабрику сендвич панела радници лесковачког Интерлеминда очекивали су веће зараде, а локална самоуправа нова радна места.

Радници овог предузећа већ годинама упозоравају на криминал, кршење уговора и на мобинг, али, како кажу, нико за њих није имао разумевање.

Бугарски менаџмент је напустио Лесковац 30. маја раздуживши радне књижице. Радницима су остали дужни шест зарада и имовину предузећа ставили под хипотеку.

"Ми чекамо разговор са одговорним људима у локалној самоуправи. Са овим шта се ради и шта се радило у ФПЛ-у упознаћемо и потпредседника Владе Александра Вучића. Ми ћемо ући у нашу фабрику и нећемо дозволити да се имовина распрода", каже Саша Миленковић из Самосталног синдиката.

Радници који су уједно и мали акционари истичу да је бугарски власник неосновано приходовао 30 милиона динара, јер  робу узету 2005. године из Интерлеминда за своје компаније у Бугарској никада није платио да би на крају 2012. године, због застарелости дуг био отписан.

Нажалост ово није једини пример, а лесковачка локална самоуправа нема много могућности да помогне радницима.

"Град је практично немоћан да помогне радницима у оваквим случајевима. Зато је за решвање оваквих проблема потребна синергија локалне и републичке власти, јер проблеми у Лесковцу после приватизације су огромни и не могу брзо да се реше. Један веома важан део решења је да се граду да власништво над напуштеним привредним објектима", каже градски већник Божидар Вучковић.

Приватизација у Лесковцу је направила праву пустош. У Интерлеминду је некада радило 250 радника. Металци кажу да би у фабрици врло брзо могли да покрену производњу само траже подршку надлежних државних органа који би, како кажу, морали криминалне радње да процесуирају да би се сачувала имовина које су  генерације радника стварале деценијама.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242-131 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи