Читај ми!

Oперација уз минимална оштећена ткива

Први пут у Србији, урађена је операција кичме минимално-инвазивном методом. Лекари нишког Клиничког Центра и тим неурохируга из Словеније оперисали су два пацијента са југа Србије, а листе чекања за ову операцију, кажу, више неће бити.

Лекари нишког Клиничког Центра и тим неурохируга из Словеније први пут су извели операцију кичме минимално-инвазивном методом код два пацијента са југа Србије. Листе чекања за операцију којом се кичма фиксира титанијумским или графитним плочицама, неће бити, иако ће у Нишу моћи да се оперишу пацијенти из целе Србије.

Пацијенти ће, кажу, већ за три дана бити отпуштена из болнице. Пацијенткиња из околине Врања каже да о интервенцији мало зна, али се, како каже, нада да ће после двадесет година решити хроничан бол у кичми.

"Надам се бољем, зато сам и дошла овде и прешла толико километара", каже Донка Бојковић из Радовнице код Врања.

За разлику од класичне операције кичменог стуба, новом методом ткиво се засеца само центиметар ипо, нема пресецаја мишића, па ни болова после интеревенције.  Дискуси се замењују титанијумским или графитним плочицама.

Директор Неурохирушке клинике Ниш Небојша Стојановић каже да је суштина што бржи опоравак пацијената и што теже операције радити за краће време.

"Значи не оштетити пацијента, а што више му помоћи и то је један тренд у светској хирургији", додаје Стојановић.

У региону оваква интервенција ради се само у Загребу и Марибору. Нишки тим лекара стручно се усавршавао у Аустрији, Немачкој и Хрватској. Прву оепрацију у Србији наши лекари урадили су са колегама из Словеније који су за годину ипо дана оперисали 20 људи.

"Ми смо врло задовљни, јер наши пацијенти три дана могу раније да иду кући. Некада је то било око седам дана и, оно што је најважније, они одлазе без болова", каже доктор Грегор Моћник са Универзитетске клинике Марибор.

Годишње у Нишу кичму може да оперише 300 пацијената. Материјала за нову методу има, па листе чекања за сада неће бити.

Директор КЦ Ниш Зоран Радовановић каже да ће бити спремни да приме пацијенте, пре свега са територије Србије, а ако буде интересовања и потребе, они су, како кажу, отворени да приме и пацијенте из иностранства.

Клиника за неурохирургију у Нишу, која годишње збрине 1.000 пацијената са југа Србије, ускоро би требало да добије спинални и центар за обољења мозга.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи