Распродаја лесковачке "Невене"

"Невена" из Лесковца је процесу реструктурирања скоро две године. Производња је обновљена, запослени редовно добијају плате, али опоравак коче тужбе бивших радника који су добили пресуде за заостале плате због чега део имовине "Невене" мора да се распрода. Зато садашњи радници Невене траже заштиту државе и локалне самоуправе.

За кратко време од када је раскинута приватизација са предузећем из Бугарске 115 радника Хемијске индустрије "Невена" редовно добија плате, а производи, овог некада најуспешнијег лесковачког предузећа, све су траженији на тржишту, међутим почеле су да стижу тужбе некадашњих радника за заостала потраживања.

Основни суд у Лесковцу доноси извршна решења, а пописивачи процењују покретну имовину која се продаје. Најдрастичнији пример је постројење за ланолин које је својевремено купљено за 500 хиљада марака, а сада је продато за 339 хиљада динара или вага од 50 тона која је продата за само 250 хиљада. Од тог новца не могу се исплатити дуговања радницима, а Невена остаје без средстава за рад.

Синдикати су се обраћали свим државним органима и локалној самоуправи, али, како кажу, помоћи нема.

"Ми смо једноставно спремни на све облике синдикалне и људске борбе. Једноставно стаћемо испред капије нашег предузећа и нећемо дозволити да судски извршитељи распродају нашу имовину", каже Небојша Перовић из Самосталног синдиката.

"Држава уместо да нас пусти да радимо како би и омогућили да се наплате потраживања радника она само штити нечије личне интересе", додаје Снежана Цветановић из синдиката "Независност".

Синдикати и с 836 мањинских акционара оптужују Основни суд у Лесковцу, јер, како кажу, својим одлукама дарује заинтересоване појединце, а Невену гура у пропаст. Питају се због чега само "Невена" од скоро 150 предузећа у процесу реструктурирања у Србији има овакав проблем.

"Невена не може да пропадне, она само може да се уништи, а уништава се на овакав начин", каже Живојин Трајковић председник УО мањинских акционара.

У саопштењу Основног суда у Лесковцу које је потписао председник Небојша Лазић истиче се да се извршни поступци, који се односе на наплату новчаних потраживања из радног односа против предузећа у реструктурирању, раде на основу одлуке Врховног касационог суда из фебруара 2011. године. Почетна цена пописане имовине је 60 одсто од процењене тржишне вредности, а да на другом надметању не може бити нижа од 30 одсто и да суд не може утицати на висину лицитиране цене.

Радници Невене кажу да неће одустати да заштите своју имовину и надају се да ће им коначно помоћи и локална самоуправа и агенција за приватизацију, јер интерес државе није корист појединаца већ да, како кажу Невена поново буде оно што је некада била.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи