Читај ми!

Италијан у шабачкој клупи

Антонио Афидато из Италије први је средњошколац који је, међународном разменом, у оквиру програма "Интеркултуре", дошао у Шабац. Овај осамнаестогодишњак у Школи примењених уметности учи тајне јувелирског заната, али и наш језик и обичаје.

У оквиру програма "Интеркултуре", италијански средњошколац Антонио Афидато дошао је у Шабац како би у Школи примењених уметности учио тајне јувелирског заната.

Пре доласка у школу Антонио је о нашој земљи мало знао, а већ после два месеца учења и дружења, у Шапцу се, каже, осећа као код своје куће.

"У Србији сам нашао нову породицу. Свиђа ми се храна, музика и све", каже он. 

За разлику од Уметничког института у свом родном Кротонеу, где се највише учи теорија,  Антонио у шабачкој Школи примењених уметности седмично има 15 часова практичне наставе.

Бојана Јовановић, ученица Школе примењених уметности каже да је занимљиво то што Антонио прича један језик, а они други, и опет се, како каже, сви разумеју.

"Он иде свуда са нама, добро се уклопио", додаје Бојана.

Антонио у школи, углавном, прави накит од сребра и бакра који је сам дизајнирао. Ивко Петронић, наставник практичне наставе каже да је Антонио јако талентован и спреман на сарадњу, као и да је један културан, фин и лепо васпитан младић.

Мирјана Трејгут, разредни старешина каже да је идеја размене ученика по Европи јако добра, јер ученици уче и језике.

Професори га не оцењују јер је, иако је обавезан да редовно похађа наставу, циљ програма стицање знања кроз различите програме неформалног учења о другој култури.

Директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић каже да је ово једно ново, позитивно и драгоценео искуство кроз које се друже, уче и упознају једни друге.

Породица Афидато у Италији се годинама бави сакралном уметношћу. Антонијев отац Микеле дизајнира и израђује и награде за Фестивал "Сан Ремо", а њихов накит носе многе познате личности. После завршене школе Антонио ће наставити породичну традицију, а практичан рад у Шапцу, како каже, биће му драгоцено искуство.

"Моја школа у Италији је прилично другачија. Овде сам научио доста ствари од графичког дизајна, нових техника израде. Учим јако брзо зато што су професори добри и професионални у овим областима", каже Антонио.

Антонио сва предавања слуша на српском језику. У Шапцу ће остати до децембра али ће, како каже, и језик и културу наше земље, чувати и неговати и када се врати у Италију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи