Читај ми!

Сви воле питу

Питијада у Новим Козарцима ове године привукла је око 3.000 посетилаца. Главна атракција ове туристичке манифестације била је џиновска пита савијача од 27,5 метара.

Највећу пажњу великог броја посетилаца 4. Питијаде у Новим Козарцима привукла је пита од кромпира, дуга 27,5 метара - за метар дужа од прошлогодишње.

Гинисовску питу од кромпира месило је двадесет домаћица на десет столова, а пекла се око шездесет минута.

Једна од њих, Милева Шешум, каже да је у огромну питу стало 25 кила кромпира, исто толико брашна, осам литара уља, пола кила вегете, нешто лука и неких зачина.

Пита је након разгледања бесплатно подељена посетиоцима који су је, очито у сласт, брзо појели.

Тридесетак активисткиња Удружења жена спремило је за такмичење по две тепсије пите - са сиром, бундевом, спанаћем, купусом и, наравно, кромпиром. По мишљењу жирија, ове године најбоља је била кромпируша Невенке Плавшић, која је пре четири године, освојила друго местом.

Милка Бакић, председница жирија, објашњава да су „критеријуми за оцењивање пита биле добро познате сензорске особине, према правилнику о млинским производима, а то су: облик, боја, мирис, укус и конзистенција, тј. однос теста и фила".

У такмичењу у брзом једењу кромпируше победио је Гаврило Пилиповић из Банатског Великог Села, који је истакао да је било напорно „јер није било воде да се залије и два пута му је било критично - да ли ће успети или не".

Да нико не би остао гладан, организатори манифестације су, за сваки случај, скували око 1.500 порција пасуља и купуса и бесплатно поделили посетиоцима, који су, поред јела, уживали у музичком програму и крајишким спортским надметањима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи