Читај ми!

Више од породице

Као велика породица, шефови кувара и тинејџери из Куће младих СОС села већ трећу недељу припремају заједнички ручак. Акција "Више од хране" Асоцијације шефова кувара Србије, краљевачког СОС Дечјег села и РТС-а, чији је циљ да младима који одрастају без биолошких родитеља олакша припреме за самосталан живот, прерасла је замишљене оквире.

У заједничким викендима једнако уживају и млади људи из СОС Дечјег села у Краљеву, који се припремају за самостални живот, и њихови пријатељи из Асоцијације шефова кувара Србије.

Они су у Кућу младих дошли да њеним станарима пренесу своје вештине и знање које ће им помоћи да се лакше снађу у животу ван Дома. Међутим, храна спремана с много бриге и љубави постала је прави породични обред, којег ће се тешко одрећи - и једни и други.

Велика породица у Кући младих овонедељни мени обојила је песмом. На тренутак се чинило да од ручка неће бити ништа.

Атмосфера коју младим људима у овој Кући доносе чланови Асоцијације кувара Србије је оно за чим 19-годишња Данијела очигледно чезне. Оштрим ножем морала је, уместо играчака, да барата од своје шесте године.

"Нисам имала избора, морала сам сама", прича Данијела. "Сада, кад ми показују како нешто треба урадити, брзо памтим. Увежбана силом прилика."

Уз племените људе и кулинарске мајсторе, и пет сестара Недић кухињу више не доживљавају као терет. Радују се сваком викенду.

"За мене је ово више од јела, ово је срећа", каже Милица Недић. "Бити са фамилијом, радовати се и дружити с њима. Од њих учимо и животне лекције."

Нема сумње да ни простор ни време ову сложну породицу више не могу да раздвоје.
Ђорђе Костић, иницијатор овог несвакидашњег хуманитарног пројекта више је провео са њима на телефонској вези него што је радио посао који га је спречио да и овг викенда буде с њима.

Наредне недеље, пројекат СОС Дечјег села, Асоцијације шефова кувара Србије и РТС-а се завршава, али само званично. Њихова прича тек почиње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи