Читај ми!

Чачанска лепотица у Русији

Поред чачанске лепотице и осталих сорти шљива које се у краљевачком крају гаје, на руско тржиште отићи ће целокупан род и других врста воћа. Произвођачи су задовољни ценом, а руски купци сарадњом са српским воћарима.

Киша која је у другој половини јула пала у селима краљевачког краја спасла је овогодишњи род чачанске лепотице и осталих сорти шљива.

Све шљиве отићи ће на руско тржиште, а воћари не морају да брину ни о пласману осталих врста воћа, јер је већ уговорена продаја целокупног рода.

У шљивицима многих газдинстава у краљевачким селима, Врдилу, Буковици, Ласцу, Дедевцима, Роћевићима, Пекчаници и другим, ових дана посла је напретек. Међутим, нико се због тога не жали, напротив.

"Презадовољни смо. Иако је суша узела данак, на два хектара родило нам је двадесет тона првокласне шљиве - чачанске лепотице, чачанске родне и стерлеја", каже Тања Пиљојчић из Врдила.

Према њеним речима, цена од 35 динара по килограму је сасвим задовољавајућа, откуп коректан, а исплата редовна. "Да није купаца из Русије наше шљиве би отишле у ракију за коју је тешко наћи купца, а и то по изузетно ниској цени", навела је Пиљојчићева.

За неколико дана бербу треба завршити, па су у овом послу ангажовани сви укућани, и стари и млади. Тањи и њеном супругу Раду помаже и 13-годишњи сестрић Алекса који каже да му се посао на селу веома допада.

Откуп шљива за руско тржиште у откупној станици у селу Буковица почне касно поподне и зна да потраје до ситних сати. Иако је суша умањила род, понуда је велика.

Предраг Перишић истиче да је до сада откупљено 600 тона чачанске лепотице, до краја бербе планира се још око 300 тона, а очекују да ће бити откупљено и око 400 тона шљива сорте стерлеј.

За килограм шљива прве класе плаћа се 35 динара, одмах, на лицу места. Задовољни су и воћари и откупљивачи, али и пословни партнер из Русије.

"Да није Руса, ми воћари бисмо економски пропали", каже Љубо Стефановић, познати воћар из Буковице, који каже да нема ниједне замерке у том послу.

Воћари морају да се удружују

Елена Модирка, представница "Балкан-фрукта", предузећа које се бави извозом воћа из Србије и целог Балкана у Русију, има само речи хвале за српске воћаре. Њихова коректност, квалитет воћа и поштовање свих договора, истиче Елена, најбоља су препорука и за будућу сарадњу.

"Руско тржиште је велики изазов за српску пољопривреду, нарочито за воћаре", сматра Александар Негојевић, председник Регионалног задружног савеза Краљево. "Важно је само да поштујемо све захтеве у погледу количине и квалитета. Зато воћари морају да се удружују", наводи Негојевић.

Након откупа шљива, кајсија, бресака и нектарина, у Буковици ће се откупљивати јабуке и крушке.

Пласман у Русију, уз добар квалитет, гарантован је на дужи рок због чега се и површина воћњака у краљевачком крају из године у годину повећава.


 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи