Читај ми!

Без чекања на операцију кука

На уградњу вештачког кука у лесковачкој болници чека се само двадесетак дана, а оперисаће се и пацијенти из других делова земље који на ту интервенцију чекају више од годину дана. Успех лесковачких ортопеда је тим већи када се зна да је на подручју од Црне Траве до Лесковца коксартроза ендемска болест.

На одељењу Ортопедије лесковачке болнице ових дана је тридесет пацијената. Њих осморо је са уграђеним вештачким куком.

Силвана Марковић је на операцију и уградњу вештачког кука чекала само један дан: "Презадовољна сам, не само да нисам чекала, већ немам никакве болове после операције и добро се опорављам."

Десеторо искусних ортопеда ову интервенцију ради пуних једанаест година. Листа чекања, на којој је пре годину дана било три стотине пацијената, сада практично не постоји.

"Тајне нема - једноставно, кренуло се са свакодневним имплантанцијама кука", каже др Миомир Качаревић, начелник лесковачке ортопедије. "У договору са менаџментом болнице добили смо поподневне термине, тако да радимо и по две уградње кука дневно. Тако смо успели да практично затворимо листу."

Без чекања, крајње професионално, уз стручни тим лесковачке болнице, циљ је да пацијент што пре стане на ноге.

"Већ сутрадан се почиње са рехабилитацијом", објашњава физиотерапеуткиња Гордана Станчић, "а врло брзо и са ослањањем, уколико ортопед није дао другачије инструкције."

Када им се коксартроза дијагностикује, пацијенти са подручја Јабланичког округа у операциону салу улазе за највише три недеље.

Створене су и могућности да они који чекају између годину и по до три године, у било ком здравственом центру у земљи, операцију може да ураде у Лесковцу.

"Сви наши ортопеди раде операцију кука", наглашава др Качаревић, "имамо знање, хоћемо да радимо и мислимо да је ова одлука пре свега бенефит за пацијенте, ма где они живели."

Да је реч о врхунском тиму стручњака потврђује интервенција спасавања кука, такозвани инпиџмент, који се ради само у Швајцарској и Лесковцу већ десет година и око три стотине успешно оперисаних пацијената.

Од новембра прошле године, на Ортопедији лесковачке болнице, ради се и уградња вештачког колена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи