Читај ми!

Случај грађанина Б. Б.

Кикинђанин Б. Б. преминуо је не дочекавши одлуку о томе која је институција надлежна за његово збрињавање. Постао је "случај" тек пошто је преминуо у дворишту куће у којој је становао.

Иако 47-годишњи Кикинђанин Б. Б. није био бескућник, дворишни стан у којем је живео никако се не може назвати домом. Био је хронични алкохоличар, а комшије су га у последње време често затицале како сатима лежи на земљи.

Из дворишта у којем је, према речима његове сусетке Снежане Мирчић, лежао непомично, пре недељу дана, око шест сати после подне, колима Хитне помоћи одвезли су га у болницу.

Од почетка јула, екипа Хитне помоћи је, на позив грађана, долазила десетак пута. Одвозили су га до болнице, Центра за социјални рад, покушали да га сместе у прихватни центар, али су, на крају, увек били принуђени да га врате кући.

"Кућа у којој је живео не задовољава елементарне услове за живот. Он је био за неку другу врсту неге, за неки смештај, требало му је пружити негу", наглашава доктор Зоран Красин, лекар Хитне помоћи.

Према сведочењу Красина, Б. Б. се тешко кретао, био је гладан, није имао шта да једе. Било је потребно да неко брине о њему, да добије оброк, да се пресвуче, да му неко помогне да се окупа.

Сам ништа од тога није могао да уради, јер није могао да се креће.

Када је Б.Б. постао "случај" за хитно решавање

Тек је екипа мобилног тима Центра за социјални рад, која је интервенисала у среду, 18. јула, случај Б. Б. прогласила хитним за решавање.

То је био и њихов први сусрет са 47-годишњим Кикинђанином. Покушавајући да га збрину, ступили су у контакт са управником Прихватне станице, каже Јелена Лаковић из Центра за социјални рад.

"То се све догађало у отприлике сат времена. Добили смо информацију да он не може бити збринут у Прихватној станици и да, просто, није случај за Прихватну станицу", навела је Лаковићева.

У Центру за социјални рад, међутим, нису могли да објасне зашто потребне мере нису предузете раније.

Ни у болници, ни у Прихватној станици, новинар РТС-а није добио одговор на питање зашто пацијент није задржан на болничком лечењу, односно зашто му није омогућен привремени смештај.

Када су у петак, 20. јула, из Прихватне станице напокон јавили да Б. Б. ипак може да буде збринут код њих, већ је било прекасно.

Грађанин Б. Б, већ неколико сати, лежао је мртав у трави, поред дворишног стана у Улици Светозара Милетића број 196 у Кикинди.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи